Video Osama ben Laden ameninţă ţările UE

Liderul al-Qaida, Osama ben Laden, a ameninţat, miercuri, Uniunea Europeană pentru publicarea caricaturilor profetului Mahomed.

12 afișări

Într-un mesaj audio publicat pe Internet într-un moment care coincide cu ziua naşterii fondatorului Islamului, ben Laden a afirmat că desenele, considerate ofensatoare pentru musulmani, sunt parte a unei "noi cruciade", în care a fost implicat şi Papa Benedict al XVI-lea.

"Publicarea acestor desene - parte a unei noi cruciade în care Papa de la Vatican a avut un rol semnificativ - este o confirmare de la voi că războiul continuă", a spus ben Laden, adresându-se "celor care sunt înţelepţi în Uniunea Europeană".

"Îi încercaţi pe musulmani (...) răspunsul va fi ceea ce veţi vedea şi nu ceea ce auziţi", a spus el.

Mesajul publicat miercuri este primul postat pe Internet după data de 29 noiembrie, când liderul al-Qaida a cerut ţărilor europene să pună capăt participării la forţa din Afganistan.

Înregistrarea, produsă de divizia media a reţelei teroriste, As-Sahab, în luna musulmană încheiată la 8 martie, este însoţită de animaţia unei lănci înfipte într-o hartă roşie a Europei, care sângerează în momentul în care este lovită de armă.

Mesajul include şi o fotografie veche, care pare să-l prezinte pe ben Laden trăgând cu o armă de asalt, şi a fost publicat la împlinirea a cinci ani de la începerea războiului din Irak.

Michael Scheuer, fost agent CIA specializat în urmărirea lui ben Laden, a apreciat că data publicării mesajului nu a fost aleasă întâmplător. "Înseamnă că au intenţia clară să atace Europa", a spus el.

Centrul SITE, specializat în monitorizarea mesajelor teroriste, afirmă că înregistrarea reprezintă "o ameninţare clară împotriva ţărilor membre UE şi un indiciu al unui posibil atac semnificativ; totuşi, nu este clar în ce perioadă de timp ar putea avea loc".

Ben Laden a apreciat că publicarea caricaturilor profetului Mahomed a fost o ofensă mai gravă decât "bombardarea satelor modeste care s-au prăbuşit asupra femeilor şi copiilor noştri", referindu-se astfel la invadarea Irakului şi a Afganistanului, cu participarea ţărilor europene. "Este o catastrofă mai mare (...) pentru care pedeapsa este mai gravă", a spus el.

"Animozitatea între oameni este foarte veche, dar oamenii înţelepţi (...) au încercat întotdeauna să păstreze modurile de dezacord şi etica luptei (...) dar aţi renunţat la multe dintre aceste etici, deşi le folosiţi ca sloganuri", a adăugat liderul al-Qaida.

Ben Laden a afirmat că Europa vizează în mod intenţionat femeile şi copiii musulmani, la comanda "aliatului lor nedrept care este aproape de plecarea de la Casa Albă".

El a adăugat că "brutalitatea" nu i-a înfrânt pe musulmani, convingându-i "să-i răzbune pe oamenii noştri şi să-i elimine pe invadatori din ţările noastre".

Un oficial din serviciile antiteroriste americane a declarat că autenticitatea înregistrării este în curs de analizare, dar a adăugat că aceasta se înscrie în "eforturile de propagandă al-Qaida aflate în curs de desfăşurare".

Caricaturile au fost publicate iniţial de cotidianul danez Jyllands-Posten în septembrie 2005, dar au declanşat un val de violenţe după ce au fost republicate de mai multe alte ziare în 2006.

În data de 13 februarie, câteva ziare daneze au publicat una dintre caricaturi, în semn de solidaritate cu caricaturistul, după ce trei persoane au fost reţinute, fiind bănuite că intenţionau să-l asasineze. Unul dintre desene prezintă un bărbat descris drept profetul Islamului, purtând un turban cu o bombă.

Cel puţin 50 de persoane au fost ucise în timpul protestelor provocate de publicarea caricaturilor, pe care musulmanii le consideră un afront la adresa islamului. Ziarele care au publicat desenele susţin însă că apără libertatea presei.

Sajjan Gohel, de la Asia-Pacific Foundation, apreciază că mesajul nu reprezintă neapărat un indiciu privind un atac iminent în Europa, ci mai degrabă o "declaraţie de intenţie".

"Un mesaj al lui ben Laden nu necesită neapărat sporirea nivelului de alertă în ţările din Europa. Motivul pentru care ţările europene fac acest lucru este reprezentat de informaţiile reale de care dispun", a spus el.

"Dar când vorbeşte Osama ben Laden, oamenii ascultă - susţinătorii lui din întreaga lume sunt motivaţi de cuvintele lui şi vor să le transpună în acţiune (...) Europa devine câmpul de luptă pentru al-Qaida", a adăugat Gohel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici