Osama ben Laden era neînarmat când a fost ucis. Fotografia cadavrului său este atroce - VIDEO

Osama ben Laden nu era înarmat în momentul în care a fost ucis de comandourile americane, a afirmat marţi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, prezentând o nouă versiune a morţii liderului Al-Qaida şi afirmând că fotografia cadavrului acestuia este "atroce".

17638 afișări
Imaginea articolului Osama ben Laden era neînarmat când a fost ucis. Fotografia cadavrului său este atroce - VIDEO

Osama ben Laden era neînarmat când a fost ucis. Fotografia cadavrului său este atroce (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În timpul acestui atac, "exista îngrijorarea că ben Laden se va opune operaţiunii de capturare şi, de fapt, a rezistat (...) Ben Laden a fost împuşcat. Nu era înarmat", a declarat Carney într-o întâlnire cu presa.

Osama ben Laden încerca să ajungă la o armă

Osama ben Laden ar fi încercat să ajungă la o armă, înainte de a fi ucis de o echipă de comando americană la vila sa din Pakistan, a declarat un oficial american citat de Fox News în pagina electronică.

Alte detalii despre vila în care locuia ben Laden sugerează că acesta se simţea într-o relativă siguranţă acolo, deoarece, potrivit unui oficial american, nu existau gărzi în zonă. Aceeaşi sursă susţine că ben Laden avea o "colecţie" de materiale electronice, mai multe decât s-ar fi aşteptat cineva de la un lider terorist îngrijorat că ar putea fi capturat.

De la anunţul operaţiunii conduse în noaptea de duminică spre luni în reşedinţa sa din Abbottabad, la circa 50 de kilometri nord de capitala pakistaneză, detaliile privind circumstanţele morţii lui Osama ben Laden au fluctuat.

Luni, principalul consilier al preşedintelui Barack Obama pentru combaterea terorismului, John Brennan, a declarat că ben Laden s-a servit de o femeie ca scut uman.

Comandourile l-au găsit pe "ben Laden şi familia sa la etajul al doilea şi al treilea al clădirii", a declarat Jay Carney.

"În cameră era o femeie cu ben Laden, soţia lui, care s-a îndreptat spre forţele americane. Ea a fost împuşcată în picior, dar nu a fost ucisă", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Alte două familii, cea a emisarului lui ben Laden şi cea a fratelui său, locuiau în aceeaşi casă: "prima la etajul unu al clădirii în care locuia familia ben Laden, iar cealaltă într-o altă clădire", care se afla în aceeaşi curte, potrivit lui Carney.

Două elicoptere au aterizat cu două echipe de comando. Una dintre ele a intervenit în clădirea principală, avansând către etajul trei, cealaltă ocupându-se de a doua clădire.

"Echipa a parcurs reşedinţa metodic, încăpere cu încăpere, în cadrul unei operaţiuni care a durat aproape 40 de minute", a afirmat Carney, potrivit căruia au avut loc schimburi de focuri pe toată durata intervenţiei.

Întrebat despre eventuala decizie de a face publice fotografiile cadavrului lui Osama ben Laden, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a răspuns: "Voi fi sincer, publicarea fotografiilor lui Osama ben Laden după acest atac este sensibilă, şi evaluăm necesitatea de a face acest lucru".

Problema este să vedem dacă publicarea lor "serveşte sau deserveşte interesele noastre, nu numai aici, ci în lumea întreagă", a explicat el.

"Putem spune că este o fotografie atroce", a declarat el, refuzând să spună dacă a văzut-o.

Statele Unite nu au avertizat autorităţile pakistaneze cu privire la operaţiunea împotriva lui Osama ben Laden. Directorul CIA, Leon Panetta, a explicat luni că pakistanezii "l-ar fi putut alerta" pe ben Laden.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a recunoscut că relaţiile dintre Statele Unite şi Pakistan sunt "complicate dar importante".

"Lucrăm din greu la aceste relaţii, sunt relaţii importante şi complicate care au fost puse la încercare în multe feluri de-a lungul anilor, şi chiar în acest an", a afirmat el.

În timp ce Congresul examinează posibilitatea de a suspenda ajutorul financiar american masiv acordat acestui aliat dificil, Departamentul de Stat a subliniat că acest ajutor a "plătit dividende şi va continua să plătească dividende".

"Această asistenţă este în acelaşi timp în interesul pe termen lung al Pakistanului şi în interesul naţional de securitate al Statelor Unite", a insistat purtătorul de cuvânt Mark Toner, evocând o "cooperare vitală".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici