OSCE: Alegerile prezidenţiale din Ucraina, "în mare măsură conforme normelor democratice"

Alegerile prezidenţiale din Ucraina au fost "în mare măsură conforme normelor democratice" şi-i oferă celui care le-a câştigat, Petro Poroşenko, "legitimitatea" pentru a dialoga cu estul separatist, a apreciat luni observatori internaţionali, a apreciat luni Organizaia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

169 afișări
Imaginea articolului OSCE: Alegerile prezidenţiale din Ucraina, "în mare măsură conforme normelor democratice"

Petro Poroşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Autorităţile ucrainene (...) trebuie să fie felicitate pentru eforturile depuse, în circumstanţe extraordinare, pentru organizarea unor alegeri în mare măsură conforme normelor democratice", a anunţat Organizaia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), cu sediul la Viena, într-un comunicat.

"Calitatea extraordinară a alegerilor oferă noului preşedinte legitimitatea să stabilească imediat un dialog cu toţi cetăţenii regiunilor din est, să restabilească încrederea şi să descentralizeze puterile statului, cu scopul de a păstra unitatea ţării, respectând diversitatea societăţii ucrainene", a declarat şeful misiunii parlamentarilor din cadrul Consiliului Europei (CoE) Andreas Gross, citat în document.

OSCE, CoE, NATO şi Parlamentul European (PE) au trimis peste 1.000 de observatori pe teritoriul ucrainean, pentru a supraveghea scrutinul, dar nu şi în Crimeea, anexată de către Rusia în martie, unde scrutinul nu a avut loc.

Observatorii au recunoscut dificultăţile cu care se confruntă partea de est a ţării, unde separatişti au perturbat organizarea alegerilor prin "evacuări forţate", "confiscarea unor echipamente şi material electoral", "răpiri şi ameninţări cu moartea".

"Cu atât mai mult, paticiparea impresionantă în restul ţării constituie un răspuns usturător dat celor care voiau să pună în discuţie unitatea şi progresul Ucrainei", a subliniat Ilkka Kanerva, un reprezentant al observatorilor OSCE.

Rusia, care nu recunoaşte legitimitatea autorităţilor de tranziţie instalate după înlăturarea de la putere a fostului preşedinte prorus Viktor Iankovici, s-a declarat luni pregătită să dialogheze cu Petro Poroşenko, învingătorul scrutinului.

Ianukovici a declarat, la rândul său, că "respectă" opţiunea ucrainenilor.

"Până duminică toată lumea era de acord că alegerile sunt importante, dar dificile, însă puţini credeau că vor izbuti", a subliniat conducătorul misiunii Adunării Parlamentare NATO, Karl Lamers.

"Concluzia noastră este clară. Autorităţile ucrainene şi poporul ucrainean au transformat aceste alegeri într-un succes", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici