Pakistanul a blocat rutele de transport pentru forţele occidentale din Afganistan

Pakistanul a blocat sâmbătă majoritatea rutelor de livrare a combustibilului pentru forţele occidentale din Afganistan, ca răspuns la un raid desfăşurat de militarii americani în nord-vestul ţării, în această săptămână, a declarat ministerul Apărării de la Islamabad.

12 afișări
Imaginea articolului Pakistanul a blocat rutele de transport pentru forţele occidentale din Afganistan

Pakistanul a blocat rutele de transport pentru forţele occidentale din Afganistan (Imagine: Mediafax/AFP)

Comandouri americane au atacat presupuşi militanţi pe teritoriul pakistanez miercuri, provocând moartea a 20 de persoane, inclusiv femei şi copii, au declarat oficiali pakistanezi, generând un răspuns dur din partea Guvernului de la Islamabad.

"Le-am spus că vom lua măsuri şi am luat deja una astăzi. Am blocat furnizarea de petrol şi acest lucru le va spune cât de serioşi suntem", a declarat ministrul Apărării Chaudhry Ahmed Mukhtar pentru postul de televiziune Dawn.

Livrările de petrol au fost blocate şi nu mai pot traversa principalul punct de frontieră de la Torkham, în apropiere de Peshawar, capitala Provinciei Frontiera de Nord-Vest.

Anterior, un oficial din nord-vestul ţării a declarat că petrolul a fost blocat temporar din cauza temerilor privind securitatea de partea pakistaneză. Militanţii atacă astfel de camioane la Khyber Pass, localitate situată pe drumul către Torkham.

Decizia de a bloca petrolul transportat pe la punctul de frontieră Torkham arată cât de vulnerabile sunt transporturile de combustibil americane către Afganistan.

Majoritatea combustibilului şi a altor bunuri destinate forţelor americane din Afganistan sunt transportate în camioane prin Pakistan, trecând două puncte de frontieră Torkham şi Chaman, către sud-vest.

Punctul de frontieră Chaman, unde încărcăturile destinate forţelor străine din sudul afgan, în special Kandahar, trec din Pakistan în Afganistan, funcţiona normal sâmbătă.

În aprilie, Rusia a fost de acord să permită NATO să transporte bunuri neletale pe teritoriul său către Afganistan.

Un purtător de cuvânt al principalei baze americane din Afganistan, cea de la Bagram, a refuzat să comenteze, în timp ce un purtător de cuvânt al forţei NATO a declarat că nu a primit informaţii despre blocarea vreunui convoi.

"După câte ştim până în prezent, toate convoaiele noastre au trecut", a declarat purtătorul de cuvânt al forţei NATO.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici