Pakistanul este principala ameninţare pentru Afganistan, afirmă un senator american

Pakistanul este "principala ameninţare pentru Afganistan", a apreciat într-un discurs susţinut marţi, la Chicago, senatorul republican Mark Kirk, care a efectuat de curând, în calitate de ofiţer în rezervă, un turneu de două săptămâni în Afganistan.

302 afișări
Imaginea articolului Pakistanul este principala ameninţare pentru Afganistan, afirmă un senator american

Pakistanul este principala ameninţare pentru Afganistan, afirmă un senator american (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pakistanul a devenit principala ameninţare pentru Afganistan. Serviciile secrete pakistaneze reprezintă cel mai mare pericol pentru Guvernul afgan", a declarat senatorul de Illinois (nordul SUA).

"Este de asemenea o ameninţare enormă pentru trupele americane. Să fie clar: numeroşi americani au murit în Afganistan din cauza ISI (serviciile secrete pakistaneze)", a subliniat el.

Kirk a adăugat că al-Qaida rămâne "înarmată şi periculoasă". Dar în opinia sa, reţeaua Haqqani, o organizaţie afiliată talibanilor şi activă în Afganistan, reprezintă "noua faţă de terorismului" şi a devenit "forţa cea mai periculoasă, fatală şi canceroasă în Afganistan".

Senatorul, care este ofiţer în rezervă al Marinei specializat în spionaj, a afirmat ulterior că reţeaua Haqqani beneficiază de sprijinul serviciilor secrete pakistaneze. "Declaraţiile Guvernului pakistanez care susţin contrariul sunt minciuni", a apreciat Kirk.

El a cerut "regândirea" ajutorului pentru Pakistan, apreciind că acest lucru "pare naiv în cel mai bun caz şi contraproductiv în cel mai rău caz".

Kirk a mai explicat că Afganistanul are nevoie de ajutor pentru a-şi finanţa securitatea în momentul în care Statele Unite încep să se retragă din această ţară. "Dacă Pakistanul nu se schimbă, putem face şi altceva: să ne îndreptăm spre India pentru a încuraja cea mai mare democraţie din lume să ajute Guvernul afgan care luptă împoriva terorismului şi a ISI".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici