Papa Francisc a băut ceai din frunze de coca în avionul cu care a călătorit din Ecuador în Bolivia

Papa Francisc a băut un ceai făcut din frunze de coca, muşeţel şi anason, în avionul cu care a călătorit miercuri din Ecuador spre Bolivia, potrivit unei stewardese care l-a servit, relatează CBS News.

497 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc a băut ceai din frunze de coca în avionul cu care a călătorit din Ecuador în Bolivia

Papa Francisc a băut ceai din frunze de coca în avionul cu care a călătorit din Ecuador în Bolivia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ceaiul din frunze de coca este un remediu comun pentru răul de altitudine în munţii Anzi. Aeroportul din La Paz, situat la peste 3.900 de metri deasupra nivelului mării, este cel mai înalt din lume.

"Mi-a cerut 'trimate', care este de asemenea foarte comun în Argentina", ţara de origine a Papei, a declarat stewardesa care l-a servit la bordul avionului aparţinând companiei aeriene de stat Boliviana de Aviacion.

Înainte de aterizarea în La Paz, jurnaliştii care călătoresc alături de Papa Francisc au primit de asemenea "trimate", precum şi ceai făcut doar din frunze de coca, având un gust similar ceaiului verde.

Frunzele de coca sunt principalul ingredient al cocainei, dar mestecarea lor sau consumul sub formă de infuzie sunt legale şi răspândite în America de Sud.

Vaticanul a precizat că Suveranul Pontif, în vârstă de 78 de ani, nu petrece mai mult de patru ore în La Paz, pentru a evita consecinţele negative ale altitudinii. Francisc a rămas fără un plămân în copilărie, în urma unei infecţii.

Preşedintele bolivian, Evo Morales, l-a îmbrăţişat pe Papa la coborârea din avion. Morales, un fost fermier care cultiva coca, i-a oferit Suveranului Pontif un săculeţ tradiţional în care se ţin frunzele de coca.

În cursul ceremoniei de primire de la aeroport Papa le-a cerut bolivienilor, cei mai săraci sud-americani, să construiască o societate care nu îi abandonează pe cei săraci şi dezavantajaţi. El a adăugat că Biserica Catolică trebuie să continue să joace un rol important în ţară.

Mesajul nu i-a scăpat lui Morales, un amerindian a cărui relaţie cu Biserica Catolică a fost combativă. O nouă Constituţie adoptată în 2009 a făcut Bolivia stat laic, iar la ceremoniile oficiale, ritualurile catolice au fost înlocuite de cele andine, care o venerează pe zeiţa Pachamana.

Dar Morales s-a declarat un admirator al Papei Francisc, afirmând săptămâna trecută că el şi Suveranul Pontif au viziuni comune privind domeniul politic, social şi economic.

După ceremonia de întâmpinare, Papa l-a vizitat pe Morales la Palatul Prezidenţial, înainte de a se adresa liderilor politici, civici şi culturali. El a plecat apoi spre Santa Cruz, în sudul ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici