Papa Francisc îndeamnă la iubirea lui Dumnezeu şi pledează pentru pace. MESAJUL "Urbi et Orbi"

Papa Francisc a îndemnat la adorarea şi iubirea lui Dumnezeu, în mesajul "Urbi et Orbi", pledând pentru încetarea războaielor şi denunţând orice formă de violenţă, traficul de persoane şi exploatarea copiilor, în faţa a zeci de mii de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican.

397 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc îndeamnă la iubirea lui Dumnezeu şi pledează pentru pace. MESAJUL "Urbi et Orbi"

Papa Francisc îndeamnă la iubirea lui Dumnezeu şi pledează pentru pace. MESAJUL "Urbi et Orbi" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În prima binecuvântare apostolică "Urbi et Orbi" (adresată "oraşului Roma şi lumii") rostită de Crăciun, Papa Francisc a invitat pe toată lumea să caute pacea, să spere la o lume mai bună şi să îndeplinească "datoria" de a purta grijă de ceilalţi.

"Crăciunul ne îndeamnă în primul rând să îl lăudăm pe Dumnezeu, pentru că este bun, este milos, ne este loial. În această zi, îndemn pe toată lumea să recunoască adevărata faţă a lui Dumnezeu, Tatăl care ni L-a dat pe Iisus Hristos. Toată lumea trebuie să ştie că Dumnezeu este aproape, toată lumea trebuie să stea aproape de Dumnezeu, să îl iubească, să îl adore. Toată lumea poate să îl laude pe Dumnezeu în primul rând cu propria viaţă, iubindu-L pe Dumnezeu şi pe aproapele", a spus Papa Francisc, conform Corriere della Sera.

Şeful Bisericii Catolice a adresat un îndemn la pace: "Adevărata pace nu este un echilibru între forţe aflate în opoziţie. Nu este de faţadă, în timp ce în spate se ascund disensiuni şi opinii contrare. Pacea este o obligaţie permanentă şi este mult mai complexă, începând de la darul lui Dumnezeu, de la harul pe care ni L-a dat prin Iisus Hristos. Războaiele încheie şi rănesc foarte multe vieţi".

Suveranul Pontif a denunţat conflictele din Siria, Irak, Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo, Sudanul de Sud şi din regiunea Cornul Africii, implorându-L pe Hristos, "prinţul păcii", să oprească aceste conflicte. "Şi sunt mulţumit că astăzi se alătură, în această rugăciune pentru pacea în Siria, şi credincioşii altor confesiuni religioase. Să nu pierdem niciodată curajul rugăciunii, curajul de a spune: Doamne, adu pacea Ta asupra Siriei şi asupra întregii lumi! Chiar şi pe cei necredincioşi îi îndemn să dorească pacea, deschizându-şi inimile, fie prin rugăciune, fie prin dorinţă, toţi uniţi pentru pace", a spus Papa Francisc, citat de site-ul UnioneSarda.it.

În acelaşi timp, Papa s-a rugat pentru îmbunătăţirea situaţiei refugiaţilor şi imigranţilor, denunţând traficul de persoane şi exploatarea copiilor.

În Piaţa Sfântul Petru de la Vatican au fost prezenţi zeci de mii de credincioşi. Binecuvântarea apostolică "Urbi et Orbi" (adresată "oraşului Roma şi lumii") este acordată în trei ocazii speciale: în momentul alegerii unui papă, de Paşte şi de Crăciun. Binecuvântarea constă într-o omilie rostită de Suveranul Pontif şi o formulă fixă, rostită în limba latină - o rugăciune pentru iertarea păcatelor şi pentru invocarea milei lui Dumnezeu.

Anterior, Papa Francisc a îndemnat, în predica rostită cu ocazia slujbei de Crăciun, la căutarea esenţei mesajului Evangheliei, explicând că Naşterea Domnului Iisus Hristos reprezintă "vestea cea bună" transmisă de Dumnezeu Tatăl, un eveniment central în care s-au revărsat "harul, mila şi dragostea" lui Dumnezeu. "Dumnezeu ne repetă, cum le spuneau îngerii păstorilor: «Nu vă temeţi!». Vă spun şi eu: Nu vă temeţi", a declarat Papa Francisc, conform Corriere della Sera, în prima predică rostită de Crăciun în Basilica Sfântul Petru de la Vatican. Suveranul Pontif a îndemnat la căutarea esenţei mesajului Evangheliei: "Dumnezeu iartă; vestea cea bună este Naşterea Domnului Iisus Hristos, om adevărat şi Dumnezeu adevărat, un eveniment în care s-au revărsat harul, mila şi dragostea lui Dumnezeu Tatăl".

"Primii care au primit vestea şi care au văzut au fost păstorii. Nu este întâmplător: păstorii erau ultimii, cei marginalizaţi", a explicat Papa Francisc, insistând pe înţelegerea sensului vieţii creştine. "Profetul Isaia a spus: «Poporul care mergea în întuneric a văzut o mare lumină». Aceasta este realitatea profundă a ceea ce suntem: suntem poporul aflat pe drum, iar în jurul nostru - chiar şi în interiorul nostru - există întuneric şi lumină. Chiar şi în vieţile noastre personale sunt momente luminoase şi întunecate, lumini şi umbre. Dacă îl iubim pe Dumnezeu şi fraţii, mergem în lumină, dar, dacă inimile noastre se închid, dacă în noi prevalează mândria, minciuna, căutarea interesului propriu, atunci apare întunericul în noi şi în jurul nostru", a spus Papa Francisc. "Dar Naşterea lui Hristos înseamnă că El a venit în istoria omenirii, a mers împreună cu noi pe drum. A venit pentru a ne elibera din întuneric şi a ne da lumina", a subliniat şeful Bisericii Catolice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici