Parchetul ucrainean susţine că poate dovedi implicarea Iuliei Timoşenko în uciderea unui parlamentar

Parchetul General din Ucraina are "dovezi incontestabile" privind implicarea fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko în uciderea unui parlamentar şi om de afaceri în 1996, a anunţat sâmbătă procurorul general adjunct Renat Kuzmin.

953 afișări
Imaginea articolului Parchetul ucrainean susţine că poate dovedi implicarea Iuliei Timoşenko în uciderea unui parlamentar

Parchetul ucrainean susţine că poate dovedi implicarea Iuliei Timoşenko în uciderea unui parlamentar (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Ievgheni Şcerban, membru al Radei Supreme şi director al corporaţiei financiare Anton, a fost împuşcat mortal la aeroportul din Doneţk, în noiembrie 1996. Soţia sa şi un angajat al aeroportului au fost ucişi de asemenea în atac. Opt persoane au fost arestate pentru această crimă la începutul anilor 2000, iar trei dintre ele au primite pedepse cu închisoarea pe viaţă.

Pavel Lazarenko, care a fost premier ucrainean în perioada 1996-1997, a fost acuzat că a ordonat crima. El ispăşeşte în prezent o pedeapsă cu închisoarea în Statele Unite, pentru spălare de bani.

Într-un interviu difuzat sâmbătă dimineaţă de postul ucrainean Inter TV, Kuzmin a afirmat că "au fost transferaţi bani în conturile bancare ale criminalilor de către firme deţinute de Lazarenko şi Timoşenko", care erau aliaţi în anii '90, informează RIA Novosti în pagina electronică.

În plus, "firma Somali Enterprises, care a transferat bani pentru uciderea lui Şcerban, i-a virat bani lui Timoşenko pentru a-şi cumpăra haine de blană, bijuterii, maşini sau pentru a plăti la hoteluri şi restaurante", a adăugat acesta.

Purtătoarea de cuvânt a lui Timoşenko, Natalia Lisova, a dezminţit acuzaţiile potrivit cărora aceasta ar avea vreo legătură cu uciderea parlamentarului.

Iulia Timoşenko, în prezent lider al opoziţiei ucrainene, a fost condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru că a încheiat, în 2009, pe vremea când era premier, acorduri în domeniul gazelor cu Rusia, considerate defavorabile ţării sale. Ea se află într-un centru de detenţie din Kiev.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici