Parisul răspunde ONU că "respectă cu scrupulozitate" legile privind romii

Franţa "respectă cu scrupulozitate legislaţia europeană" şi "angajamentele sale internaţionale" privind romii, a declarat vineri Ministerul francez al Afacerilor Externe, în răspuns la un apel al ONU de a "evita" expulzările colective.

72 afișări
Imaginea articolului Parisul răspunde ONU că "respectă cu scrupulozitate" legile privind romii

Parisul răspunde ONU că "respectă cu scrupulozitate" legile privind romii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În privinţa romilor, Franţa respectă cu scrupulozitate legislaţia europeană, precum şi angajamentele sale internaţionale în privinţa drepturilor omului" a afirmat Bernard Valero, purtătorul de cuvânt al ministerului, într-un comunicat.

Recunoscând că romii români şi bulgari dispun, în calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene, de "libertate de circulaţie şi de drept de şedere pe teritoriul statelor membre", el aminteşte că acest lucru nu le oferă "un drept necondiţionat de şedere".

El precizează că menţinerea şederii este condiţionată de "respectarea ordinii publice" şi de "resurse suficiente" şi că "aprecierea acestor elemente rezultă dintr-o examinare particulară a fiecărei situaţii individuale".

În condiţiile în care Franţa a expulzat peste o mie de romi de la sfârşitul lui iulie, Bernard Valero subliniază că aceste repatrieri au fost însoţite de un "ajutor specific" (300 de euro pentru un adult şi 100 de euro pentru un minor).

El adaugă că "autorităţile franceze şi române au început să pună la punct o cooperare bilaterală legată de integrarea socială a acestor populaţii în ţara lor de origine şi de lupta împotriva delincvenţei şi a traficului de fiinţe umane".

Comitetul ONU pentru combaterea discriminării rasiale (CERD) i-a cerut, vineri, Franţei să "evite" repatrierile colective ale romilor, arătându-se îngrijorat de "discursul politic de natură discriminatorie" din ţară.

Măsurile de securitate anunţate de preşedintele Nicolas Sarkozy în această vară, într-un discurs care a creat o legătură între imigraţie şi lipsa securităţii, a provocat indignare, atât în Franţa, cât şi în străinătate.

Din dorinţa de a aplana situaţia, fără a renunţa însă la expulzarea romilor aflaţi în situaţie ilegală, Parisul a primit în ultimele zile doi secretari de stat români, responsabili cu problema romilor, în vederea sporirii coordonării în acest dosar.

Mai multe reuniuni se vor desfăşura zilele următoare pe această temă, la Bruxelles, cu comisarii europeni implicaţi în subiect, dar şi între miniştri români şi francezi, la Bucureşti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici