Parlamentar de la Chişinău: Rusia nu are niciun motiv de îngrijorare faţă de scutul din România

Parlamentarul Vlad Lupan, membru al Delegaţiei Republicii Moldova la AP a NATO a declarat, sâmbătă, la Comisia de apărare a Adunării, că Rusia nu are niciun motiv să fie îngrijorată de amplasarea în România a elementelor scutului antirachetă.

383 afișări
Imaginea articolului Parlamentar de la Chişinău: Rusia nu are niciun motiv de îngrijorare faţă de scutul din România

Parlamentar de la Chişinău: Rusia nu are niciun motiv de îngrijorare faţă de scutul din România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Parlamentarul moldovean a afirmat că amplasamentul din România a scutului antirachetă nu este îndreptat spre Rusia, Moscova neavând niciun motiv de îngrijorare.

Lupan a explicat că scutul din România nu prezintă pericol pentru Rusia, pentru că este amplasat pe o direcţie Europa de Vest-Europa de Sud Est-Orientul Mijlociu, Rusia fiind în afara acestei traiectorii şi în afara zonei de acoperire a bazei româneşti.

Parlamentarul moldovean a arătat că eventualele rachete sol-aer care ar zbura pe direcţia Europa de Vest-Rusia sau invers nu şi-ar putea schimba traiectoria, abătându-se la una rectilinie pentru a ocoli şi a include şi România pe direcţie.

"Elementul antiscut din România este clar îndreptat spre Orientul Mijlociu, de aceea Rusia nu are niciun motiv de îngrijorare. În plus echipamentul din România este unul eminamente defensiv", a menţionat Lupan.

El a mai spus că între România şi Republica Moldova au existat consultări înaintea deciziei amplasării scutului.

"Republica Moldova este acoperită de scut, acesta este un fapt împlinit. Nu trebuie şi nu putem comenta oportunitatea instalării, dar suntem siguri că a fost făcută o evaluare a riscurilor şi tocmai pe această analiză s-a decis de către SUA şi România amplasarea, ceea ce arată că, din punctul de vedere al României, şi SUA oportunitatea instalării sctului este dovedită", a afirmat Lupan.

Parlamentarul moldovean a mai spus că există experţi la Chişinău care acreditează ideea că instalarea scutului în România va duce la prelungirea staţionării trupelor ruseşti în Republica Moldova.

"Eu cred, dimpotrivă, că prezenţa SUA în România prin intermediul scutului poate servi ca imbold în implicarea Statelor Unite în rezolvarea conflictului transnistrean, pentru că SUA nu ar fi interesate de existenţa unui conflict şi a unor trupe militare atât de aproape de elementul scutului din România", a mai spus Lupan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici