Parlamentul brazilian a aprobat declanşarea procedurilor de destituire a preşedintelui ţării

Camera Inferioară a Parlamentului brazilian a aprobat declanşarea procedurilor de destituire a preşedintelui ţării, Dilma Rousseff, acuzată de fapte de corupţie, după luni de proteste în care brazilienii au ieşit în stradă pentru a-i cere demisia, relatează BBC News online.

2523 afișări
Imaginea articolului Parlamentul brazilian a aprobat declanşarea procedurilor de destituire a preşedintelui ţării

Parlamentul brazilian a aprobat declanşarea procedurilor de destituire a preşedintelui ţării (Imagine AFP / Mediafax Foto)

Decizia a fost adoptată cu 367 de voturi în favoarea acesteia, cu 167 împotrivă, şapte abţineri şi două absenţe în Camera Inferioară a Parlamentului brazilian.

Propunerea va fi trimisă în Senat pentru a fi supusă dezbaterii, depăşind limita de 342 de voturi necesare trimiterii în Senat.

Dacă va fi aprobată şi de Senat, activitatea lui Rousseff ar urma să fie suspendată de parlament la jumătatea lunii viitoare şi supusă unei anchete penale pentru acuzaţiile privind faptele de corupţie, printre care deturnare de fonduri publice.

Rousseff neagă acuzaţiile potrivit cărora ar fi deturnat fonduri publice pentru a-şi asigura un nou mandat la preşedinţia ţării în 2014.

Circa 25.000 de protestatarii se aflau duminică seară în faţa clădirii Parlamentului brazilian.

Dacă Rousseff va fi destituită din funcţie, locul său ar urma să fie preluat de vicepreşedintele Michel Temer care se confruntă cu aceleaşi acuzaţii, riscând să fie şi el destituit.

De asemenea, şi Eduardo Cunha, din Camera Inferioară a Parlamentului, al doilea pe linia de succesiune la funcţia de preşedinte, este acuzat că ar fi primit mită de milioane de dolari, dar şi Renan Calheiros, şeful Senatului, este implicat într-un scandal de corupţie declanşat în cazul companiei petroliere naţionale Petrobas.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici