Parlamentul danez a adoptat o lege prin care arderea Coranului va fi pedepsită

Parlamentul Danemarcei a adoptat un proiect de lege prin care devine ilegală arderea Coranului în locuri publice. Danemarca a încercat să găsească un echilibru între libertatea de exprimare protejată prin constituţie, inclusiv dreptul de a critica religia, şi securitatea naţională.

461 afișări
Imaginea articolului Parlamentul danez a adoptat o lege prin care arderea Coranului va fi pedepsită

Parlamentul danez a adoptat o lege prin care arderea Coranului va fi pedepsită

Parlamentul Danemarcei a adoptat, joi, un proiect de lege prin care devine ilegală arderea exemplarelor Coranului în locuri publice, după ce protestele din ţările musulmane faţă de profanarea cărţii sfinte a islamului au stârnit îngrijorări privind securitatea daneză, scrie Reuters.

Danemarca şi Suedia s-au confruntat în acest an cu o serie de proteste publice în care activiştii anti-islam au ars sau au distrus în alt mod copii ale Coranului, provocând tensiuni cu musulmanii şi declanşând cereri ca guvernele nordice să interzică această practică.

Danemarca a încercat să găsească un echilibru între libertatea de exprimare protejată prin constituţie, inclusiv dreptul de a critica religia, şi securitatea naţională, pe fondul temerilor că arderea Coranului ar putea declanşa atacuri din partea musulmanilor.

Pe de altă parte, opozanţi ai acestei măsuri consideră că orice limitare a criticării religiei subminează libertatea de exprimare.

"Istoria ne va judeca aspru pentru acest lucru, şi pe bună dreptate... Totul se reduce la faptul dacă o restricţie a libertăţii de exprimare este determinată de noi sau dacă este dictată din exterior", a declarat Inger Stojberg, liderul partidului anti-imigraţie Democraţii Danemarcei, care s-a opus interdicţiei.

Guvernul Danemarcei a susţinut că noile reguli vor avea doar un impact marginal asupra libertăţii de exprimare şi că criticarea religiei în alte moduri rămâne legală.

Încălcarea noii legi va fi pedepsită cu amenzi sau cu până la doi ani de închisoare, a declarat guvernul.

Suedia, de asemenea, ia în considerare modalităţi de a limita legal profanările Coranului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici