- Home
- Externe
- PRIŞTINA, (22.03.2018, 05:22)
- Andrei Ionascu
Parlamentul din Kosovo a ratificat acordul privind linia de demarcaţie cu Muntenegru
Parlamentul din Kosovo a ratificat, miercuri, acordul privind linia de demarcaţie cu Muntenegru, în ciuda folosirii gazelor lacrimogene de către membri ai opoziţiei care au încercat să blocheze această decizie, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.
Urmărește
1747 afișări
Parlamentul din Kosovo a ratificat acordul privind linia de demarcaţie cu Muntenegru
Documentul a fost aprobat cu 80 de voturi pentru şi 11 împotrivă, în condiţiile în care erau necesare cel puţin 80 de voturi pentru a trece iniţiativa.
Rezolvarea disputei privind graniţa cu Muntenegru reprezintă o cerinţă fundamentală pentru Kosovo din partea Uniunii Europene în vederea obţinerii dreptului la călătorii fără viză în statele membre.
Partidul de opoziţie Vetevendosje a protestat vehement împotriva acestei decizii şi susţine că, în urma votului, Kosovo a pierdut o parte din teritoriu. Majoritatea experţilor internaţionali au respins însă această ipoteză.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din prima zi de mandat, Trump semnează ordine executive cu consecințe majore: Începe deportarea în masă a imigranților, pune capăt dreptului la cetățenie prin naștere, grațiază inculpații de la Capitoliu. Ce alte decizii a luat Președintele SUA
-
Donald Trump a graţiat 1.500 de inculpaţi după asaltul Capitoliului din 2021
-
SUA ies din Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi din Acordul climatic de la Paris
-
Sondaj Avangarde: Care este intenţia de vot a românilor în 2025 şi în ce candidaţi au încredere pentru prezidenţiale?
Înţelegerea privind linia de demarcaţie a fost ratificată de către Parlamentul muntenegrean încă din 2015, dar încercările anterioare de adoptare a acordului în Kosovo au generat proteste de stradă şi chiar altercaţii în Parlament.
Comisia Europeană a salutat ratificarea acordului privind linia de demarcaţie între Kosovo şi Muntenegru, prin intermediul unui comunicat comun semnat de către Federica Mogherini (Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate), Dimitris Avramopoulos (comisarul european pentru Migraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie) şi Johannes Hahn (comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere).
"Ratificarea acordului de demarcare a frontierei cu Muntenegru de către Adunarea din Kosovo reprezintă o adevărată realizare, un progres binevenit şi concret, în spiritul relaţiilor de bună vecinătate şi a noii strategii a Comisiei pentru Balcanii de Vest. Ratificarea reprezintă, de asemenea, îndeplinirea unuia dintre criteriile-cheie pentru liberalizarea vizelor în Kosovo. După cum a declarat preşedintele Juncker în timpul recentei sale vizite în Kosovo, acesta este un pas crucial spre liberalizarea vizelor, care va aduce beneficii în primul rând populaţiei. În 2016, Comisia Europeană a propus Consiliului UE şi Parlamentului European să elimine vizele pentru cetăţenii kosovari, înţelegând că Kosovo va ratifica acordul de demarcaţie a frontierei cu Muntenegru şi va intensifica lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei. Evaluarea situaţiei privind lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei continuă, în lumina celor mai recente informaţii furnizate de autorităţile din Kosovo", se arată într-un document al instituţiei europene.
Muntenegru şi Kosovo au făcut demersuri pentru a iniţia negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Kosovo, fostă provincie sârbă, şi-a declarat independenţa în anul 2008 şi a fost recunoscută de peste o sută de state, inclusiv de Statele Unite şi de majoritatea statelor membre UE. Serbia s-a opus independenţei Kosovo, însă a instaurat mecanisme de dialog cu Priştina pentru a rezolva disputa.
Citeşte şi: Nicolas Sarkozy a fost inculpat pentru corupţie şi finanţare ilegală a campaniei electorale
Citeşte şi: Departamentul american al Trezoreriei a pregătit restricţii pentru investiţiile chineze în SUA
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum a început succesul lui Trump? Președintele și-a construit popularitatea prin afaceri, apariții TV regulate și expunere uriașă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
E știrea începutului de an! Gabi Bădălău s-a combinat cu Ema Uta! S-au ”izolat” 4 zile într-un apartament din Floreasca
CANCAN.RO
David Popovici și-a cumpărat vilă pe malul unui lac, într-o locație EXCLUSIVISTĂ, și s-a mutat cu iubita lui. Cât costă imobilul
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe