Parlamentul Greciei dezbate o cerere de despăgubiri din partea Germaniei pentru ocupaţia nazistă

Parlamentul de la Atena va vota miercuri pentru a stabili dacă Grecia ar trebui să ceară despăgubiri de miliarde de euro Germaniei pentru ocupaţia nazistă din timpul celui de-al Doilea Râăzboi Mondial, relatează Reuters.

239 afișări
Imaginea articolului Parlamentul Greciei dezbate o cerere de despăgubiri din partea Germaniei pentru ocupaţia nazistă

Parlamentul Greciei dezbate o cerere de despăgubiri din partea Germaniei pentru ocupaţia nazistă

Votul de miercuri va marca prima decizie oficială luată de parlamentarii greci în această chestiune, discuţii care a fost reluate după criza economică cu care s-a confruntat Grecia în ultimii ani.

Preşedintele Parlamentului elen, Nikos Voutsis, este aşteptat să vină cu o propunere - pe baza raportului unei comisii parlamentare care a estimat costul ocupaţiei la peste 300 de miliarde de euro - care va fi supusă la vot în această seară.

Grecia a ieşit în ultimul an dintr-un deceniu de austeritate impus de creditorii săi internaţionali, în schimbul unei serii de măsuri care au menţinut-o pe linia de plutire după criza economică din 2010.

Mulţi greci au dat vina pe cel mai mare creditor al lor, Germania, pentru măsurile dure de austeritate despre care consideră că le-a luat din suveranitate.

Germania şi-a cerut scuze în trecut pentru crimele din perioada nazistă, dar nu a fost dispusă să discute despre despăgubiri.

Germania a invadat Grecia în mai 1941, ridicând drapelul nazist pe Acropole în Atena. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial aproximativ 1000 de sate greceşti au fost rase de pe faţa pământului şi zeci de mii de oameni au fost ucişi de trupele naziste, pentru a sparge rezistenţa Greciei.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici