Parlamentul iordanian a ratificat un acord cu Londra privind extrădarea lui Abu Qatada

Parlamentul iordanian a ratificat un acord cu Marea Britanie privind extrădarea unor condamnaţi reclamaţi de Amman, inclusiv islamistul Abu Qatada, acuzat de terorism, a anunţat miercuri vicepreşedintele Legislativului.

107 afișări
Imaginea articolului Parlamentul iordanian a ratificat un acord cu Londra privind extrădarea lui Abu Qatada

Parlamentul iordanian a ratificat un acord cu Londra privind extrădarea lui Abu Qatada (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Parlamentul a aprobat marţi un tratat cu Marea Britanie, cu scopul de a permite extrădarea unor suspecţi către Iordania", a declarat Khalil Attieh, precizând că "acordul nu îl menţionează în mod expres pe Abu Qatada, dar îl include, alături de alţii".

Justiţia britanică a decis la jumătatea lui mai să prelungească detenţia lui Abu Qatada, pe care Londra încearcă să îl expulzeze de peste un deceniu către regatul haşemit, apreciind că acesta reprezintă o "ameninţare la adresa securităţii naţionale".

Arestat prima dată în 2002 în Marea Britanie, islamistul - reclamat de Iordania pentru o presupusă pregătire de atentate şi considerat pentru o perioadă drept omul de legătură al reţelei teroriste Al-Qaida în Europa - a petrecut cea mai mare parte a acestui deceniu în închisoare, fără să fi fost inculpat vreodată.

În martie, după patru luni de eliberare condiţionată, el a fost trimis în închisoarea de înaltă securitate Belmarsh, în sud-estul Londrei, fiind suspectat că a încălcat regulile stricte ale eliberării sale condiţionate, potrivit cărora, între altele, nu are permisiunea să deţină telefoane mobile asupra sa.

Iordanianul s-a declarat recent pregătit să se întoarcă de bună voie în ţara sa, în cazul în care aceasta ratifică un tratat care să interzică utilizarea de probe obţinute sub tortură.

Acordul bilateral, care este necesar să fie ratificat de către Parlamentele britanic şi iordanian, vizează să răspundă unor îngrijorări avansate în mai multe rânduri de către justiţia britanică cu scopul de a-şi justifica refuzul de a-l extrăda pe Abu Qatada, care locuieşte în Marea britanie din 1993. Ea a apreciat, până în prezent, că mărturii obţinute sub tortură ar putea să fie utilizate împotriva acestuia, în cazul în care va fi judecat în ţara sa.

Iordania vrea să îl rejudece pe Abu Qatada în două cazuri legate de presupusa pregătire a unor atentate, pentru care a fost condamnat în contumacie, în această ţară, la închisoare pe viaţă şi muncă forţată, în 1998, şi la 15 ani de închisoare în 2000.

Acest tratat de extrădare, semnat la 4 aprilie, ar permite totodată extrădarea de la Londra a lui Walid Kurdi, un unchi al regelui Abdullah al II-lea, condamnat săptămâna trecută, în contumacie, la 37 de ani şi jumătate de închisoare şi muncă forţată şi la plata unei amenzi enorme pentru corupţie, potrivit lui Attieh.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici