Parlamentul moldovean a aprobat Legea ce interzice dubla cetăţenie a persoanelor cu funcţii publice

Parlamentul moldovean a aprobat, vineri, Legea care interzice deţinerea dublei cetăţenii de către persoane cu funcţii de răspundere, proiectul fiind votat de majoritatea comunistă, în timp ce opoziţia s-a opus adoptării.

2 afișări

Potrivit proiectului, persoanele cu dublă cetăţenie nu vor putea să îndeplinească funcţia de preşedinte, membru al Guvernului, deputat, preşedinte de raion, primar, poliţist, membru al Comisiei Electorale Centrale, al Curţii de Conturi, judecător, avocat parlamentar, lucrător vamal, angajat în serviciul de apărare sau securitate.

Legea a generat o controversă chiar referitoare la preşedintele Vladimir Voronin, despre care s-a presupus că ar deţine cetăţenie rusă, întrucât a fost general de miliţie activ în perioada sovietică şi primeşte pensie din partea statului rus. Un deputat comunist a spus însă, vineri, în Parlament, că Voronin nu are cetăţenie rusă, ci doar moldovenească.

Opoziţia de la Chişinău s-a pronunţat împotriva proiectului, declarând că o asemenea lege va crea tulburări în societate şi o va împărţi şi mai mult în tabere, actul normativ fiind de fapt îndreptat împotriva celor care au cetăţenie română. Numeroşi deputaţi din cadrul opoziţiei moldovene deţin cetăţenia română. Străinilor care obţin cetăţenie română le este publicat numele în Monitorul Oficial al României.

Cotidianul "Moldova Azi" a relatat la rândul său, în ediţia electronică de vineri, despre aprobarea legii, precizând că proiectul nu a suferit modificări faţă de varianta prezentată în urmă cu o săptămână, când la solicitarea deputaţilor comunişti examinarea a fost amânată.

Potrivit cotidianului citat, "proiectul mai prevede că persoanele care deţin cetăţenia altui stat şi ocupă prin numire una din funcţiile stabilite în proiect vor fi în condiţii de incompatibilitate doar dacă nu fac dovada că au iniţiat, în termen de şase luni, procedura de renunţare la cetăţenia statului respectiv".

"Persoanele care ocupă funcţii prin alegere vor intra în incompatibilitate doar în cazul în care mandatul a fost dobândit după intrarea în vigoare a legii. Totodată, persoanele care vor candida pentru funcţii elective şi deţin cetăţenia altui stat, vor trebui să prezinte dovezi de iniţiere a procedurii de renunţare la aceasta", prevede legea, potrivit cotidianului citat.

Potrivit cotidianului "Moldova Azi", în favoarea adoptării proiectului s-au pronunţat 54 de deputaţi comunişti, în timp ce 15 deputaţi din opoziţie au votat împotrivă, iar Alianţa "Moldova Noastră" a părăsit sala de şedinţe. Proiectul urmează să fie trimis preşedintelui Vladimir Voronin pentru promulgare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici