Particule de iod radioactiv, eliberate de un laborator din apropiere de Budapesta

Un nivel ridicat de iod 131 a fost eliberat în ultimele luni de un laborator din Csilleberc, în apropiere de Budapesta, a anunţat joi directorul companiei.

373 afișări
Imaginea articolului Particule de iod radioactiv, eliberate de un laborator din apropiere de Budapesta

Particule de iod radioactiv, eliberate de un laborator din apropiere de Budapesta (Imagine: Shutterstock)

Aceste particule nu reprezintă niciun risc pentru sănătatea publică şi nu pot cauza nivelul de radioactivitate măsurat în spaţiul aerian din centrul Europei în urmă cu câteva zile, a declarat Jozsef Kornyei.

Cantitatea de iod 131 eliberată prin coşuri a crescut în prima jumătate a lui 2011, dar aceasta era sub nivelul permis, a anunţat Institutul Izotop, compania care administrează laboratorul.

Institutul a suspendat producţia în perioada verii pentru a adăuga noi filtre. Instalaţia a fost repusă în funcţiune în septembrie, dar nivelul de iod radioactiv eliberat a rămas neschimbat, a declarat el.

Producţia de iod 131 a fost suspendată din nou pentru instalarea unor noi filtre, a declarat directorul.

Institutul de cercetare în domeniul radiobiologiei din Ungaria a declarat vineri că ţara a înregistrat o creştere minimă a nivelului de radiaţii.

Directorul Geza Safrany a declarat că staţiile de monitorizare din Budapesta şi Miskolc (nord-estul Ungariei) au detectat o creştere foarte mică a cantităţii de iod radioactiv în ultimele zile, precizând însă că acesta nu prezintă riscuri pentru sănătatea publică.

La 11 noiembrie, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat prezenţa iodului 131 în atmosferă în Cehia şi în alte ţări europene, dar a precizat că nivelul identificat nu prezintă "niciun risc pentru sănătate".

AIEA nu a precizat despre ce alte ţări este vorba, dar mai multe agenţii pentru siguranţa nucleară din ţările vecine - Polonia, Austria, Slovacia - au dezvăluit prezenţa acestei substanţe în atmosferă, în doze foarte mici.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici