Patriarhul rus denunţă aspiraţiile de a integra Republica Moldova în România

Patriarhul Moscovei şi Întregii Rusii, Aleksei al II-lea, a declarat că actul de reactivare a Mitropoliei Basarabiei, adoptat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în 1992, a reflectat aspiraţiile cercurilor politice care vor să integreze Republica Moldova în România, relatează BBC România.

1 afișare
Imaginea articolului Patriarhul rus denunţă aspiraţiile de a integra Republica Moldova în România

Patriarhul rus denunţă aspiraţiile de a integra Republica Moldova în România

"În opinia noastră, actul de reactivare pe teritoriul Moldovei a aşa-numitei Mitropolii a Basarabiei, adoptat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în 1992, a reflectat aspiraţiile cercurilor politice care tind spre integrarea Moldovei în cadrul României", a declarat Patriarhul rus, în cursul unei conferinţe de presă organizate alături de liderul de la Chişinău, Vladimir Voronin.

"Aceste cercuri încearcă şi astăzi să lipsească poporul moldovenesc de dreptul său legitim la identitate şi autodeterminare, fapt care contravine normelor fundamentale adoptate în Uniunea Europeană şi care constituie o încălcare brutală a libertăţii elementare a omului", a adăugat liderul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Aleksei al II-lea a declarat, de asemenea, că înţelege eforturile Chişinăului de a dezvolta relaţii cu structurile europene, subliniind însă că "acest proces nu trebuie în nici un caz să diminueze suveranitatea Moldovei şi să slăbească relaţiile cu Rusia".

El a precizat că negocierile purtate de reprezentanţii Biserii Ortodoxe Române şi Ruse în noiembrie 2007 privind decizia de reînfiinţare a trei eparhii ale Mitropoliei Basarabiei "nu s-au soldat cu un rezultat pozitiv din cauza lipsei de dorinţă a Bisericii Române de a-şi schimba poziţia".

La rândul său, Vladimir Voronin a declarat la conferinţa de presă că Patriarhia română nu a recunoscut nici până în prezent Republica Moldova ca ţară suverană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici