Patriarhul rus se roagă pentru încetarea rapidă a conflictului din Ucraina, dar evită să îl critice

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, al cărui sprijin pentru "operaţiunea militară specială" a Moscovei în Ucraina i-a consternat pe mulţi creştini, a declarat sâmbătă că speră că aceasta se va încheia rapid, dar, din nou, nu a condamnat-o, relatează Reuters.

1917 afișări
Imaginea articolului Patriarhul rus se roagă pentru încetarea rapidă a conflictului din Ucraina, dar evită să îl critice

La o slujbă în aer liber la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, în ajunul Paştelui ortodox, Patriarhul Kirill a stropit cu apă sfinţită pâini de Paşte cunoscute sub numele de kulichi, şi a spus că multe dintre ele vor fi trimise în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

"Să dea Dumnezeu ca acest dar de Paşte să îi ajute pe cei care sunt implicaţi în acest conflict dificil să îşi liniştească inimile, minţile, sufletele, astfel încât luptele să se încheie cât mai curând posibil şi să domnească pacea mult aşteptată, iar odată cu ea să se întărească evlavia oamenilor şi credinţa", a spus el.

Patriarhul Kirill, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a făcut anterior declaraţii de susţinere a intervenţiei militare a Moscovei în Ucraina, o poziţie care a divizat Biserica Ortodoxă mondială.

Deşi a vorbit sâmbătă despre necesitatea reconcilierii, el nu a pus sub semnul întrebării şi nu a criticat campania militară.

"Fie ca Domnul să reconcilieze în primul rând poporul nostru din Ucraina, din Donbas, unde încă se varsă sânge", a spus Kirill, care, la fel ca Putin, crede că ruşii şi ucrainenii sunt în esenţă un singur popor. "Fie ca Domnul să vindece rănile provocate oamenilor, familiilor care şi-au pierdut întreţinătorii, părinţilor care şi-au pierdut copiii şi copiilor care şi-au pierdut părinţii."

Sprijinul patriarhului pentru campania militară a Rusiei, în care au fost ucişi mii de soldaţi şi civili ucraineni, a provocat furia unora din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, precum şi în bisericile din străinătate legate de Patriarhia Moscovei.

Rusia afirmă că desfăşoară o operaţiune militară specială în Ucraina, menită să demilitarizeze şi să "denazifice" ţara. Ucraina şi Occidentul resping acest lucru ca fiind un pretext nefondat.

Papa Francisc, şeful Bisericii Romano-Catolice, a renunţat la planurile de a se întâlni cu Kirill în iunie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici