Pavel Filip, prim-ministrul Moldovei, reacţionează la demersul preşedintelui Igor Dodon privind revocarea Ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, nu va da curs solicitării preşedintelui Igor Dodon de rechemare în ţară a ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, potrivit unui comunicat de presă al executivului de la Chişinău.

2826 afișări
Imaginea articolului Pavel Filip, prim-ministrul Moldovei, reacţionează la demersul preşedintelui Igor Dodon privind revocarea Ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti

Pavel Filip, prim-ministrul Moldovei, reacţionează la demersul preşedintelui Igor Dodon privind revocarea Ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti

Prim-ministrul Pavel Filip a primit, astăzi, demersul prezidenţial privind propunerea de revocare a Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în România, domnul Mihai Gribincea. Şeful Executivului nu va da curs acestei solicitări”, se arată în comunicat.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a solicitat Guvernului iniţierea procedurii de rechemare a ambasadorului ţării sale în România, Mihai Gribincea.  Decizia a survenit după ce Mihai Gribincea a declarat, în cadrul unei emisiuni, că decretul de retragere a cetăţeniei lui Traian Băsescu ar putea fi declarat neconstituţional.

În anunţul postat pe Facebook, purtătorul de cuvânt al lui Dodon, Ion Ceban, a menţionat că aceste afirmaţii ale diplomatului sunt contrare intereselor naţionale ale Republicii Moldova.

"Reiterăm faptul că nici un reprezentant al misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova nu are competenţe de a-şi exprima părerea referitor la legalitatea actelor emise de Preşedinte în acest sens, luînd în considerare faptul că acordarea şi retragerea cetăţeniei este competenţa exclusivă a Preşedintelui Republicii Moldova", scrie Ion Ceban.

Pe data de 10 ianuarie, Igor Dodon şi-a exprimat surprinderea vizavi de declaraţiile ambasadorului moldovean la Bucureşti, care a susţinut că nu crede că decretul privind retragerea cetăţeniei lui Traian Băsescu poate influenţa foarte mult relaţiile intense dintre România şi ţara sa şi că, potrivit experţilor în domeniu, documentul ar putea fi declarat neconstituţional. Preşedintele moldovean a anunţat atunci că va cere revocarea sa înlocuirea lui cu cineva care înţelege mai bine interesele ţării.

"Sunt surprins că descopăr că unii ambasadori au devenit avocaţi ai unor politicieni din ţara de reşedinţă şi au cam uitat cărui stat servesc. E şi mai grav cînd aceştia fac comentarii politice în raport cu autorităţile statului care i-a trimis în misiune.
Aceasta vorbeşte fie despre calificarea proastă profesională a respectivului ambasador, fie despre angajamentele lui politice în detrimentul propriului stat şi a conducerii acestuia. Anume în aşa mod pot fi etichetate declaraţiile ambasadorului moldovean la Bucureşti, care şi-a permis comentarii impertinente şi incompatibile cu statutul său de Ambasador"
, a scris atunci Igor Dodon pe Facebook.

Acesta a mai susţinut că va cere Guvernului revocarea ambasadorului moldovean la Bucureşti, Mihai Gribincea, şi înlocuirea lui cu "o persoană care înţelege mai bine atât competenţele diplomatice, cât şi interesele statului Republica Moldova".

Traian Băsescu a declarat că decizia preşedintelui moldovean Igor Dodon de a semna un decret prin care îi retrage cetăţenia Republicii Moldova este o decizie politică ce îl va dezonora mai târziu pe acesta.

"Eu nu comentez altfel, decât prin prisma faptului că avem viziuni total diferite, şi că Dodon vrea în continuare o Republica Moldova îngenunchiată sub hegemonia de la Moscova. Eu aş dori o Republica Moldova care să meargă pe drumul european şi de ce nu o Republica Moldova care să fie unită cu România. Decizia lui Dodon este una strict politică, care în timp o să-l dezonoreze. Eu sunt unionist şi nu am ce-i face lui Dodon", a declarat fostul preşedinte al României pentru Deschide.md.

Igor Dodon a semnat pe 3 ianuarie decretul pentru retragerea cetăţeniei lui Traian Băsescu. Documentul nu se referă însă şi la soţia fostului preşedinte, Maria Băsescu.

Anterior, fostul preşedinte al României a declarat că îl va acţiona în judecată pe Igor Dodon dacă acesta semnează un decret privind retragerea cetăţeniei sale.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici