Pe lista convorbirilor lui Mohammed Atta figurează un număr din România

Pe lista numerelor de telefon utilizate de liderul operaţional al teroriştilor care au comis atentatele de la 11 septembrie, Mohammed Atta, figurează şi un număr din România, fără a se şti încă motivul pentru care militantul l-a utilizat, relatează Liberation în ediţia electronică.

2 afișări
Imaginea articolului Pe lista convorbirilor lui Mohammed Atta figurează un număr din România

Pe lista convorbirilor lui Mohammed Atta figurează un număr din România

Raportul nu precizează rezultatele anchetei, prin urmare nu se ştie în ce scop ar fi putut folosi Atta numărul din România. El a folosit un alt număr internaţional fie pentru a contacta un complice, fie pentru a obţine sprijin pentru acţiunile sale teroriste, precizează publicaţia franceză.

Liberation publică în ediţia de marţi un raport clasificat al FBI care dezvăluie activităţile celor 19 autori ai atentatelor de la 11 septembrie în cursul perioadei de optsprezece luni care au precedat atacurile comise pe teritoriul Statelor Unite.

Raportul, denumit Twinbom-Pentbom, conţine 198 de pagini şi este structurat pe 19 capitole, fiecare detaliind activitatea unui terorist.

Documentul enumeră toate activităţile importante derulate de cei 19 piraţi ai aerului în perioada premergătoare atentatelor şi conţine probe precum numere de telefon, detalii despre călătoriile efectuate de aceştia, operaţiuni bancare, întâlniri cu prietenii şi adresele utilizate.

"Nici o constrângere geografică sau de natură tehnică nu pare să fi stat în calea acestui efort de culegere de informaţii", scrie publicaţia franceză făcând referire la raportul întocmit de FBI şi finalizat în timp record, la doar două luni şi jumătate după atentate, la 26 noiembrie 2001.

Raportul dezvăluie, printre altele, că teroristul saudit Saeed al-Ghamdi ar fi transferat 12.375 de dolari unui cetăţean sud-african din oraşul Johanesburg, Martin Ofo, despre care nu s-a ştiut nimic până în prezent.

CIA s-a dovedit sceptică, în urma interogatoriilor efectuate la închisoarea Guantanamo din Cuba, în privinţa teoriei potivit căreia Nawaf al-Hazmi şi Khalid al-Mihdhar, doi dintre teroriştii care au deturnat cursa 77 a companiei United Airlines şi pe care au îndreptat-o apoi spre sediul Pentagonului, s-au stabilit în Statele Unite în ianuarie 2000 fără a beneficia de ajutorul unui complice. Raportul FBI dezvăluie însă că cei doi militanţi au avut contacte cu mai multe persoane, printre care un anume Ali al-Edreesi, fără a stabili însă natura relaţiei dintre aceştia.

Talpeş: CSAT a ştiut despre problema numărului de telefon utilizat de Atta

Medar: CSAT nu a discutat, cât am fost la Cotroceni, despre numărul utilizat de Mohammed Atta

Iliescu despre telefonul lui Mohammed Atta: Habar n-am avut, nu ştiu nimic

Cioroianu despre telefonul lui Mohammed Atta:Aştept o evaluare de la cei care conduc serviciile secrete

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici