PE: Serbia trebuie să promoveze accesul tuturor minorităţilor la educaţie în limba maternă

Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluţie în care salută progresele Serbiei în procesul de integrare europeană, dar atrage atenţia că Belgradul trebuie să promoveze un tratament fără discriminare a minorităţilor, inclusiv accesul la educaţie în limba maternă.

203 afișări
Imaginea articolului PE: Serbia trebuie să promoveze accesul tuturor minorităţilor la educaţie în limba maternă

PE: Serbia trebuie să promoveze accesul tuturor minorităţilor la educaţie în limba maternă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Europarlamentarii salută angajarea Guvernului sârb în procesul de integrare europeană şi încurajează Serbia să continue reformele sistemice şi socio-economice, care îi vor permite să-şi asume şi să pună în aplicare în mod eficient obligaţiile de viitor membru.

Textul rezoluţiei subliniază că implementarea reformelor rămâne "un indicator esenţial" al unui proces de integrare reuşit şi, prin urmare, îndeamnă autorităţile să-şi intensifice eforturile de reformă în domeniul sistemului judiciar, combaterea corupţiei în sectorul public, controlul civil al sectoarelor de apărare şi securitate, politica energetică, libertatea mass-media, protecţia tuturor minorităţilor şi a grupurilor vulnerabile, precum şi drepturile lor fundamentale.

Pe de altă parte, europarlamentarii regretă "dificultăţile cu care se confruntă în prezent cetăţenii UE în încercarea lor de a intra în Serbia, din Kosovo, şi de a părăsi apoi Serbia pentru o ţară terţă, din cauza nerecunoaşterii de către Serbia a frontierelor externe ale Kosovo şi a afirmaţiei sale că o primă intrare în Kosovo constituie o pătrundere ilegală în Serbia". De asemenea, aceştia regretă existenţa timbrelor de anulare ale Poliţiei de Frontieră sârbe suprapuse timbrelor din Kosovo pe paşapoartele străine şi încurajează Serbia să regândească aceste politici "ca pe o măsură puternică de consolidare a încrederii, un pas important către normalizarea relaţiilor cu Kosovo".

"Corupţia şi crima organizată sunt larg răspândite în regiune şi reprezintă, de asemenea, un obstacol în calea dezvoltării democratice, sociale şi economice a Serbiei", se arată în rezoluţie, fiind propusă o strategie regională şi o cooperare consolidată între toate ţările din regiune pentru a combate eficient aceste probleme.

În ceea ce priveşte minorităţile - capitol de care România este interesată - eurodeputaţii solicită "implementarea efectivă a legislaţiei şi a acordurilor bilaterale şi multilaterale referitoare la apărarea drepturilor minorităţilor naţionale şi etnice, într-o manieră egală, nediscriminatorie şi proporţională în întreaga ţară". Autorităţile sârbe sunt sfătuite să promoveze "un climat de toleranţă şi un tratament egal, fără nicio discriminare, a minorităţilor naţionale şi etnice, inclusiv accesul la educaţie în limba maternă, precum şi utilizarea limbilor în administraţia publică locală şi regională".

Totodată, PE solicită îmbunătăţiri în vederea eliminării discriminării în legislaţiile şi practicile existente privind restituirea bunurilor pentru membrii care aparţin minorităţilor naţionale şi etnice.

Rezoluţia subliniază importanţa consiliilor naţionale ale minorităţilor, rolul lor în integrarea minorităţilor naţionale, cum ar fi în punerea în aplicare a drepturilor individuale şi colective ale minorităţilor naţionale. Europarlamentarii invită autorităţile să garanteze un proces electoral fără probleme pentru alegerile din 2014 ale consiliilor naţionale ale minorităţilor, în conformitate cu recomandările făcute de organismele independente.

PE îşi exprimă "îngrijorarea cu privire la posibila întrerupere în difuzarea de programe în limbile minorităţilor din cauza privatizării anunţate a mass-media".

Legislativul european salută adoptarea Strategiei antidiscriminare şi progresele realizate până acum, dar continuă "să fie îngrijorat cu privire la nivelurile discriminării în această ţară şi solicită respectarea tuturor minorităţilor în ceea ce priveşte naţionalitatea, originea etnică, genul, orientarea sexuală şi garantarea drepturilor lor socioeconomice şi culturale".

Textul rezoluţiei îi menţionează pe romi, albanezi şi bosniaci, dar nu face referire directă şi la românii din Valea Timocului.

La 1 martie 2012, România a condiţionat acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Serbia de semnarea unui Protocolul privind minorităţile între Bucureşti şi Belgrad.

Potrivit MAE, "semnarea acestui Protocol este rezultatul demersurilor repetate şi insistente ale României pentru stipularea unor măsuri concrete de protejare a drepturilor şi identităţii persoanelor aparţinând minorităţii române din Republica Serbia, inclusiv a persoanelor aparţinând acestei minorităţi din Valea Timocului".

"El conţine angajamente concrete în vederea protejării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, care variază de la reprezentarea parlamentară a minorităţilor, la autorizaţiile de construire a unor biserici sau asigurare a dreptului la educaţie în limba maternă", se arată în comunicatul MAE.

La 1 martie 2013, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, copreşedinte al Comisiei Mixte România - Serbia pentru protecţia minorităţilor naţionale, declara că singurul rezultat concret până în prezent este în domeniul mass-media. Nici de la acea dată nu s-au înregistrat prea multe progrese. Începând cu octombrie 2013, Belgradul a permis românilor din Timoc să înveţe limba română, dar, pe de altă parte, face dificil accesul copiilor la aceste ore şi dă undă verde studierii limbii vlahe, nerecunoscută de nimeni.

În timp ce românii din Voivodina au fost recunoscuţi oficial încă din timpul regimului comunist din fosta Iugoslavie, cei din Valea Timocului - numiţi vlahi de către autorităţile sârbe - nu au beneficiat niciodată de drepturi specifice minorităţilor naţionale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici