Pentagon: Armata rusă transferă trupe în regiunile separatiste din estul Ucrainei

Armata rusă transferă trupe şi capabilităţi militare în regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, a anunţat miercuri seară John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, citat de BBC News.

589 afișări
Imaginea articolului Pentagon: Armata rusă transferă trupe în regiunile separatiste din estul Ucrainei

Pentagon: Armata rusă transferă trupe în regiunile separatiste din estul Ucrainei

"Credem cu certitudine că sunt transferate trupe suplimentare în acea regiune (Donbas - n.red.), nu dincolo de acea regiune, aceasta este ceea ce observăm. Dar nu putem confirma cu multă exactitate cifrele, ce tipuri de unităţi sunt şi ce capabilităţi au. Dar credem cu certitudine că se întâmplă acest lucru", a afirmat John Kirby.

Reprezentantul Pentagonului a avertizat că, în acelaşi timp, sunt mobilizate efective militare ruse masive la frontieră, pentru o potenţială invazie de amploare în Ucraina. "Credem că sunt pregătiţi. Voi spune doar atât, că sunt pregătiţi", a subliniat Kirby. Oficiali americani au declarat anterior că 80% din efectivele militare ruse poziţionate la frontierele Ucrainei sunt pregătite de atac.

Kirby a subliniat că, în cazul în care preşedintele Vladimir Putin va decide să invadeze Ucraina, va fi un "război pe bază de opţiune" şi "nu va fi fără vărsare de sânge". "Va fi suferinţă, vor fi sacrificii. Iar toate aceste lucruri trebuie să i se atribuie. Pentru că el optează pentru acest lucru. Din nefericire, nu vedem niciun semnal că ar vrea să reducă tensiunile, să retragă trupe, să caute o soluţie diplomatică serioasă, ci dimpotrivă. Însă diplomaţia şi opţiunile încă sunt la dispoziţie", a insistat John Kirby, citat de CNN.

La rândul său, premierul Letoniei, Arturs Krisjanis Karins, a declarat miercuri după-amiază că a primit informaţii că armata rusă ar fi transferat efective militare şi tancuri în zone din regiunile separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk. "Conform informaţiilor pe care le am la dispoziţie, Vladimir Putin transferă forţe suplimentare şi tancuri în teritoriile ocupate din Donbas. Prin definiţie, acest lucru ar fi pătrunderea pe teritoriul suveran al unui stat vecin", a afirmat Arturs Kriajanis Karins.

Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de informaţii occidentale, Rusia a transferat, în ultimele 24 de ore, trupe şi echipamente militare în regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, care erau deja ocupate de insurgenţi separatişti proruşi. Ar fi fost transferate unul sau două batalioane tactice, fiecare de câte 800 de militari, a declarat un oficial din cadrul serviciilor secrete americane. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente, dar preşedintele Vladimir Putin a declarat că va trimite trupe pentru apărarea acestor regiuni, după ce le-a recunoscut independenţa.

"În momentul de faţă, asistăm la începutul unei invazii ruse în Ucraina", a afirmat marţi seară preşedintele SUA, Joseph Biden.

Starea de urgenţă va intra în vigoare în Ucraina joi la ora 0.00 (0.00, ora României). Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, marţi seară, că a decis convocarea rezerviştilor, pentru a participa la instruire militară, precizând însă că nu va ordona mobilizarea generală.

Denis Puşilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, a recomandat miercuri seară armatei ucrainene să se retragă de pe linia de contact din Donbas, pentru a evita confruntări militare cu armata rusă. "Cea mai bună opţiune pentru ei fi să plece de bunăvoie şi să îşi ia cu ei armamentul", a afirmat liderul insurgent prorus.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici