Pentagon: România, în raza de acţiune a rachetelor iraniene

Iranul dispune de rachete balistice capabile să atingă ţinte din estul şi sudul Europei, inclusiv din România, potrivit unui oficial din cadrul Departamentului american al Apărării.

150 afișări
Imaginea articolului Pentagon: România, în raza de acţiune a rachetelor iraniene

Pentagon: România, în raza de acţiune a rachetelor iraniene (Imagine: Mediafax/AFP)

Generalul Trey Obering, directorul Agenţiei americane pentru Apărarea Antirachetă, a declarat că Iranul are o rachetă cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri, fără a putea spune dacă racheta a fost testată.

Iranul a anunţat săptămâna trecută că a efectuat o serie de teste cu rachete, inclusiv cu cea de tip Shahab-3, având rază medie de acţiune.

Vechea versiune rachetei avea o rază de acţiune de 1.300 de kilometri, însă versiunea modernizată ajunge până la 2.000 de kilometri, fiind capabilă să atingă ţinte din Grecia, Serbia, România şi Belarus.

De asemenea, este posibil ca Iranul să dezvolte o nouă rachetă - Ashura - cu o rază de 2.000 de kilometri, afirmă Pentagonul.

"Iranienii înşişi recunosc că au o rachetă cu o rază de 2.000 de kilometri", a subliniat Obering, reamintind că Teheranul a făcut astfel de afirmaţii din noiembrie.

"Din ceea ce am văzut, iranienii au această abilitate şi ar putea avansa în viitor, din ceea ce am văzut până acum în presa iraniană. Nu vreau să intru în detalii în legătură cu testele efectuate, comunitatea de informaţii trebuie să se preocupe de asta", a spus oficialul american.

Agenţia de Informaţii Militare a Pentagonului (DIA) a prezentat un raport mai vag în cursul dezbaterilor organizate în februarie de Comisia senatorială a Forţelor Armate.

"Iranul continuă să dezvolte rachete balistice care pot atinge Israelul şi Europa Centrală, fiind vorba de varianta modernizată a rachetei Shahab-3 şi de o nouă rachetă cu raza de 2.000 de kilometri numită Ashura", declara directorul DIA, Michael Maples.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici