Pentagonul le interzice jurnaliştilor de la Stars and Stripes să acceseze documentele WikiLeaks

Pentagonul le-a interzis ziariştilor de la Stars and Stripes, cotidian editat de Departamentul Apărării, să acceseze notele diplomatice dezvăluite de WikiLeaks.

22 afișări
Imaginea articolului Pentagonul le interzice jurnaliştilor de la Stars and Stripes să acceseze documentele WikiLeaks

Pentagonul le interzice jurnaliştilor de la Stars and Stripes să acceseze documentele WikiLeaks (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Direcţia pentru Comunicare a Pentagonului le-a interzis tuturor colaboratorilor să consulte "informaţiile clasificate", chiar dacă acestea au devenit publice după dezvăluirea lor de către WikiLeaks, afirmă o notă publicată online de ombudsmanul publicaţiei, Mark Prendergast.

Această măsură, "care sfidează realitatea", se referă şi la ziariştii de la Stars and Stripes, precizează el. "Independenţa editorială a publicaţiei şi dreptul cititorilor săi la o informare liberă de orice cenzură sunt ameninţate de un răspuns excesiv şi greşit orientat la problema WikiLeaks", afirmă Prendergast.

Deşi editat de Departamentul Apărării, Stars and Stripes se bucură de independenţă editorială, iar ziariştii săi invocă libertatea de exprimare protejată de Constituţie.

Înfiinţat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Stars and Stripes - cu 420.000 de cititori zilnic - este destinat membrilor forţelor armate staţionaţi în străinătate şi publică patru ediţii (Europa, Orientul Mijlociu, Japonia şi Coreea).

Ziariştii publicaţiei pot accesa însă în continuare site-urile ziarelor care publică documentele dezvăluite de WikiLeaks, inclusiv New York Times şi Washington Post.

Forţele aeriene americane au blocat în cursul acestei săptămâni accesul la site-urile a 25 de ziare care publică note diplomatice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici