Pentru prima oară după un deceniu, un tren sud-coreean a traversat frontiera militarizată din Coreea

Pentru prima oară după mai bine de un deceniu, un tren sud-coreean a traversat, vineri, zona demilitarizată pentru a ajunge în Coreea de Nord, călătoria având loc în contextul ameliorării relaţiilor bilaterale între Seul şi Phenian, informează postul BBC News.

2256 afișări
Imaginea articolului Pentru prima oară după un deceniu, un tren sud-coreean a traversat frontiera militarizată din Coreea

Pentru prima oară după un deceniu, un tren sud-coreean a traversat frontiera militarizată din Coreea

La bordul trenului se află o echipă de experţi sud-coreeni care inspectează starea căilor ferate din Coreea de Nord pentru a ajuta autorităţile din această ţară să-şi modernizeze reţeaua feroviară, care include porţiuni ce datează de la începutul secolului al XX-lea.

Cu ocazia întrevederilor din acest an între liderii de la Phenian şi Seul, aceştia şi-au exprimat speranţa că reţelele feroviare din cele două ţări vor fi conectate. Kim Jong-un, liderul regimului nord-coreean, a solicitat ajutorul Seulului în ceea ce priveşte modernizarea infrastructurii feroviare din ţara sa, despre care a spus că este într-o stare "jenantă".

 

 

 

Trenul a pornit vineri dimineaţă din gara Dorasan, la nord de Seul, la bord fiind 28 de experţi sud-coreeni care timp de 18 zile au sarcina să inspecteze peste 1.200 de kilometri de cale ferată.

Cho Myoung-gyon, care conduce Ministerul Unificării, a declarat că proiectul "are drept scop să depăşească diviziunile şi să deschidă un nou viitor pentru Peninsula Coreeană".

"Prin intermediul unei căi ferate conectate, (Coreea de) Sud şi Nord vor prospera împreună, iar procesul de pace în Peninsula Coreeană va fi consolidat", a adăugat oficialul sud-coreean.

Ultima călătorie în Coreea de Nord a unui tren sud-coreean a avut loc în anul 2007, în cursul unei perioade de acalmie în relaţiile dintre Seul şi Phenian, informează postul CNN.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a avut anul acesta trei întrevederi cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un. Cu ocazia primului summit, liderii de la Seul şi Phenian au căzut de acord să conlucreze pentru a realiza denuclearizarea "completă" a Peninsulei Coreea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici