Pescador spaniol, atacat de piraţi în largul coastelor somaleze

Un pescador spaniol cu 26 de membri ai echipajului la bord a fost atacat duminică de piraţi în timp ce pescuia în largul coastelor Somaleze, a anunţat ministrul spaniol al Afacerilor Externe.

23 afișări
Imaginea articolului Pescador spaniol, atacat de piraţi în largul coastelor somaleze

Pescador spaniol, atacat de piraţi în largul coastelor somaleze (Imagine: Mediafax Foto)

Acest vapor, Playa de Bakio, care a plecat din Ţara Bascilor (nord) a fost abordat în jurul orei locale 13.00 (14.00 ora României), iar echipajul a fost "aparent sechestrat" în timp ce pescuia "în apele somaleze", dar nici un membru nu a fost rănit în timpul atacului, a precizat ministrul într-un comunicat.

Surse apropiate Guvernului basc declaraseră anterior că atacul condus de patru piraţi a avut loc în apele internaţionale la 230 de mile de coastele somaleze către care ambarcaţiunea se îndrepta duminică seara. Nava suferise pagube materiale.

Piraţii somalezi au obiceiul să conducă navele atacate către coastele somaleze pentru a negocia ulterior răscumpărarea acestora.

Ministerul Apărării de la Madrid a ordonat navelor spaniole care se aflau în regiune să se îndrepte "imediat" către zona incidentului, adaugă comunicatul, fără a preciza care este această zonă.

O fregată militară spaniolă care se afla în Marea Roşie s-a îndreptat duminică seara către acestă zonă, au precizat surse ale Guvernului de la Madrid.

Ministerul spaniol al Apărării a luat de altfel legătura cu statele care dispun de o prezenţă militară în zonă în vederea obţinerii de "sprijin logistic" şi "ajutor pentru localizarea" pescadorului, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Ministerul a precizat că dintre cei 26 de membri ai echipajului, 13 sunt de naţionalitate spaniolă, restul fiind de origine africană, potrivit presei spaniole.

Ambasada Spaniei în Kenya, având atribuţii şi pentru Somalia, a luat legătura cu autorităţile ţărilor din regiune.

O navă franceză de lux, Ponant, a fost atacată de piraţii somalezi la 4 aprilie. Echipajul a fost eliberat o săptămână mai târziu, în schimbul unei sume de răscumpărare, iar şase piraţi au fost aduşi în Franţa pentru a fi judecaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici