Peste 10.000 de oameni au fost ucişi în 2010 în războiul din Afganistan

Peste 10.000 de oameni au fost ucişi în 2010 în războiul din Afganistan, dintre care 20 la sută civili, potrivit unui bilanţ întocmit duminică pe baza datelor oficiale şi celor furnizate de un site independent.

61 afișări
Imaginea articolului Peste 10.000 de oameni au fost ucişi în 2010 în războiul din Afganistan

Peste 10.000 de oameni au fost ucişi în 2010 în războiul din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit datelor publicate duminică seara de Ministerul afgan al Afacerilor Interne, 8.560 de oameni, constând în civili, poliţişti şi insurgenţi, au fost ucişi în 2010, în violenţe legate de conflictul care opune, începând din 2001, forţele străine şi afgane insurecţiei talibanilor.

Ministerul afgan al Apărării a anunţat că anul trecut au fost ucişi 810 soldaţi afgani. Potrivit site-ului independent icasualties.org, în operaţiunile din Afganistan au fost ucişi 711 soldaţi străini, 2010 fiind cel mai sângeros pentru forţele coaliţiei conduse de Statele Unite.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului afgan al Afacerilor Interne, Zemarai Bashary, 2.043 de civili au fost ucişi în 2010, fie în atentate comise de insurgenţi, fie în operaţiuni militare contra insurecţiei.

Această cifră este inferioară celei a ONU, care estima, într-un raport din decembrie, că din ianuarie şi până în octombrie au fost ucişi 2.412 civili, reprezentând o creştere de 20 la sută în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2009.

ONU nu a publicat, încă, date despre întregul an.

Bashary a adăugat că, anul trecut, în conflict au fost omorâţi 1.292 de poliţişti, în timp ce numărul insurgenţilor ucişi a fost de 5.225.

NATO, care a comasat 140.000 de militari în Afganistan, intenţionează să transfere în mod treptat forţelor de securitate afgane, până în 2014, responsabilitatea asupra securităţii întregului teritoriu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici