Peste 100 de foşti agenţi ai serviciilor secrete din Bulgaria lucrează în prezent ca jurnalişti

Comisia bulgară pentru examinarea dosarelor fostelor servicii secrete comuniste a publicat luni numele a 102 jurnalişti din cadrul unor instituţii private care au colaborat cu fostele structuri de informaţii.

23 afișări
Imaginea articolului Peste 100 de foşti agenţi ai serviciilor secrete din Bulgaria lucrează în prezent ca jurnalişti

Peste 100 de foşti agenţi ai serviciilor secrete din Bulgaria lucrează în prezent ca jurnalişti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisia a verificat 2.366 de persoane din cadrul patronatului şi din conducerea a 273 de instituţii media - posturi de radio, de televiziune şi site-uri - 102 dovedindu-se a fi foşti agenţi sau colaboratori în cadrul unor servicii de spionaj şi de contraspionaj, civile sau militare.

Legea cu privire la deconspirarea arhivelor fostelor servicii secrete, în vigoare din 2006, deconspirarea aproape totală a acestora.

La sfârşitul anului 2008, au fost publicate numele celor 67 de jurnalişti din cadrul postului naţional de radio, ale celor 43 de jurnalişti din cadrul postului naţional de televiziune, dar şi ale celor 21 de jurnalişti din cadrul agenţiei naţionale de presă, BTA, care au colaborat cu serviciile secrete.

Unul dintre şase miniştri din cadrul guvernelor bulgare postcomuniste a fost agent sau colaborator al serviciilor secrete, conform rapoartelor acestei comisii. Preşedintele Gheorghi Părvanov a fost, de asemenea, înscris în rândul "colaboratorilor" serviciilor de informaţii, lucru pe care acesta îl neagă.

Din cadrul actualului Parlament fac parte nouă foşti agenţi şi colaboratori ai poliţiei secrete a fostului regim comunist, iar accesul lor la funcţii ca cele de preşedinte, vicepreşedinte sau preşedinte de comisie este interzis, în pofida faptului că legea cu privire la deconspirare nu prevede sancţiuni. Totodată, un ministru fără portofoliu al actualului guvern a colaborat cu serviciile de spionaj.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici