Peste 130.000 de persoane au murit în Siria de la începutul conflictului

Conflictul dintre regim şi rebeli în Siria a provocat peste 130.000 de morţi de la începutul său, în martie 2011, majoritatea combatanţi din ambele tabere, potrivit unui nou bilanţ publicat marţi de Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).

249 afișări
Imaginea articolului Peste 130.000 de persoane au murit în Siria de la începutul conflictului

Peste 130.000 de persoane au murit în Siria de la începutul conflictului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Războiul care continuă să devasteze ţara a provocat moartea a cel puţin 46.266 de civili, dintre care peste 7.000 de copii şi peste 4.600 de femei.

Cel puţin 52.290 de soldaţi şi combatanţi loiali regimului sirian şi străini au fost ucişi, dintre care 262 de membri ai mişcării şiite libaneze Hezbollah şi alţi 286 de combatanţi şiiţi străini. Pierderile în rândul armatei se ridică la peste 32.000.

În rândul rebelilor şi susţinătorilor jihadului bilanţul se ridică la 29.083: aproape 20.000 de rebeli, aproximativ 7.000 de susţinători ai jihadului şi 2.233 de dezertori, soldaţi care au părăsit armata pentru a constitui primele unităţi combatante ale rebeliunii, cărora li s-au alăturat apoi civili.

Bilanţul include, de asemenea, 2.794 de victime neidentificate, potrivit organizaţiei neguvernamentale care se sprijină pe o vastă reţea de surse medicale civile şi militare în toată ţara.

OSDO afirmă că bilanţul real în rândul beligeranţilor este în realitate superior, dar că din cauza lipsei accesului, nu poate să îl documenteze.

Organizaţia aminteşte în plus că cel puţin 17.000 de persoane sunt deţinute în închisorile regimului, în timp ce 6.000 de soldaţi şi membri ai miliţiei proguvernamentale sunt în mâinile grupurilor rebele şi jihadiste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici