Peste 140 de laureaţi ai Premiului Nobel cer Chinei eliberarea lui Liu Xiaobo

Peste 140 de laureaţi ai Premiului Nobel, inclusiv fostul arhiepiscop african Desmond Tutu, au înaintat o petiţie autorităţilor chineze în care cer eliberarea disidentului Liu Xiaobo, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2010.

134 afișări
Imaginea articolului Peste 140 de laureaţi ai Premiului Nobel cer Chinei eliberarea lui Liu Xiaobo

Peste 140 de laureaţi ai Premiului Nobel cer Chinei eliberarea lui Liu Xiaobo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o scrisoare semnată de alte aproximativ 400.000 de persoane şi organizaţii din 130 de ţări, laureaţii îl imploră pe noul lider chinez Xi Jinping să îl elibereze pe Liu Xiaobo şi pe soţia sa, Liu Xia, plasaţi sub arest la domiciliu.

Petiţia a fost remisă ambasadelor sau reprezentanţelor diplomatice ale Chinei la Hong Kong, New York, Paris, Berlin şi Londra.

"Această încălcare flagrantă a dreptului fundamental la o procedură legală şi la libertatea de exprimare trebuie să fie condamnată în mod public şi în mod ferm de către comunitatea internaţională", se arată în textul în franceză, semnat de către Amnesty International.

"A venit vremea ca Liu Xiaobo şi Liu Xia să fie eliberaţi", conchide ONG-ul.

La Taipei, Wu'er Kaixi, unul dintre liderii mişcării pentru democraţie de la Tiananmen, în 1989, i-a cerut preşedintelui taiwanez Ma Ying-jeou, considerat pro-Beijing, să intervină pe lângă Xi Jinping.

"Preşedintele Ma (Ying-jeou) va face un lucru util ajutând la eliberarea lui Liu Xiaobo şi a soţiei sale de către Guvernul chinez", a declarat pentru AFP Wu'er Kaixi, care trăieşte în exil în Taiwan.

Liu Xiaobo ispăşeşte începând din 2009 o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru "subversiune", după ce a redactat, alături de alţii, Carta 08, un text ce îndeamnă la instaurarea unei democraţii pluraliste în China.

Liu Xia este plasată sub arest la domiciliu de peste doi ani, în pofida faptului că nu a făcut obiectul vreunei condamnări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici