Peste 180.000 de persoane au fost ucise în conflictul din Siria

Peste 180.000 de persoane au fost ucise în conflictul care devastează de peste trei ani Siria, potrivit unui nou bilanţ al Observatorului Sirian pentru Drepurile Omului (OSDO) publicat joi.

435 afișări
Imaginea articolului Peste 180.000 de persoane au fost ucise în conflictul din Siria

Peste 180.000 de persoane au fost ucise în conflictul din Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"De când a fost înregistrată prima victimă a revoluţiei siriene, la 18 martie 2011, în provincia Deraa, au fost anunţate decesele a 180.215 persoane", informează OSDO.

Printre morţi figurează şi 58.805 civili, între care 9.428 de copii şi 6.036 de femei, potrivit acestui ultim bilanţ care include victimele înregistrate până la 20 august.

De asemenea, 66.365 de membri ai armatei şi miliţiilor siriene proregim au fost ucişi, dar şi 49.699 de rebeli şi jihadişti străini, între care membri ai grupării radicale Statul Islamic (SI).

ONG-ul nu a prezentat un bilanţ separat pentru rebeli şi combatanţii din cadrul grupării SI, foşti aliaţi în lupta împotriva Damascului, deveniţi inamici.

Cel puţin 16.855 de străini fac parte din rândul victimelor înregistrate de partea rebelă.

De partea loialistă, ONG-ul enumeră 40.438 de militari din cadrul armatei regulate, 25.927 de membri ai miliţiilor siriene proregim, 561 de combatanţi ai mişcării libaneze Hebollah şi alţi 1.854 de străini veniţi să lupte pentru Bashar al-Assad.

Totodată, 2.931 de victime nu au putut fi identificate, potrivit OSDO, care precizează că bilanţul numărului victimelor înregistrate de ambele părţi probabil este mult mai grav.

Activitatea de documentare a deceselor este foarte dificilă, "fiindcă cele două părţi încearcă să ascundă date legate de pierderile reale", explică acest ONG cu sediul în Marea Britanie care se sprijină pe o vastă reţea de militanţi şi surse medicale şi militare.

Conflictul care durează de peste trei ani în Siria a forţat aproape jumătate din populaţie să fugă de acasă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici