Peste 40 de senatori republicani fac presiuni asupra lui Obama să nu reducă arsenalul nuclear

Peste 40 de senatori republicani i-au scris preşedintelui Barack Obama îndemnându-l să nu reducă arsenalul nuclear al Statelor Unite, după ce i-a promis preşedintelui rus Dmitri Medvedev mai multă flexibilitate privind apărarea antirachetă.

189 afișări
Imaginea articolului Peste 40 de senatori republicani fac presiuni asupra lui Obama să nu reducă arsenalul nuclear

Barack Obama (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Cei 43 de senatori republicani scriu că se vor opune oricăror eforturi ale administraţiei de limitare a capabilităţilor apărării americane antirachetă sau de continuare a reducerii arsenalului nuclear, relatează The Hill, publicaţie a Congresului, în ediţia electronică.

Scrisoarea, iniţiată de senatorul Whip Jon Kyl din Arizona, este ultima dintr-o serie de critici adresate de republicani preşedintelui, după ce Obama i-a spus lui Medvedev la summitul pe probleme de securitate nucleară de la Seul, într-o conversaţie auzită din cauza unui microfon rămas deschis, că în prezent are nevoie de "spaţiu", dar va beneficia de mai multă "flexibilitate" după alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie.

"Ignorarea opiniei americanilor cu privire la această problemă importantă de securitate naţională ar putea permite o mai mare flexibilitate în a face concesii ruşilor, dar acest lucru ar fi opus scopului siguranţei şi securităţii noastre şi contrar altor asigurări pe care le-aţi oferit", îi scriu senatorii lui Obama. Ei îl avertizează că eventuale acorduri cu privire la limitarea vitezei şi razei de acţiune a sistemelor americane antirachetă ar fi contrare asigurărilor pe care le-a oferit la ratificarea noului Tratat privind reducerea armelor strategice (START) în 2010.

Senatorii i-au atras totodată atenţia lui Obama asupra unui punct din National Defense Authorization Act ce prevede limitări asupra împărtăşirii unor informaţii cu privire la apărarea antirachetă cu Rusia. "Avertizăm că orice încercare de a considera această prevedere ca neobligatorie, aşa cum aţi afirmat în declaraţia de semnare, ar putea avea repercursiuni serioase", scriu ei.

Scrisoarea a fost semnată de 43 de republicani. Cei patru senatori care nu s-au alăturat acestui demers sunt Scott Brown din Massachusetts, Lamar Alexander din Tennessee, Thad Cochran din Mississippi şi Rand Paul din Kentucky.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici