Peste 50 de morţi într-un atentat sinucigaş comis într-o moschee din Pakistan

Peste 50 de credincioşi au fost ucişi, vineri, în timpul rugăciunii de o bombă detonată de un kamikaze într-o moschee din nord-vestul Pakistanului.

20 afișări
Imaginea articolului Peste 50 de morţi într-un atentat sinucigaş comis într-o moschee din Pakistan

Peste 50 de morţi într-un atentat sinucigaş comis într-o moschee din Pakistan (Imagine: Arhiva mediafax Foto/AFP)

Autorul atacului a detonat bomba pe care o purta asupra lui în mijlocul credincioşilor reuniţi pentru marea rugăciune de vineri, într-o moschee din Akhurwall, un sat situat în apropiere de Peshawar, a anunţat în direct la televiziune Khalid Umarzai, comandantul poliţiei locale.

"Peste 50 de persoane au murit până în prezent, dintre care 11 copii", a declarat Gul Jamal Khan, un oficial din cadrul administraţiei locale, care se teme că bilanţul va creşte. "Peste 100 de persoane sunt rănite", a explicat el.

"Peste 100 de credincioşi se rugau în moschee, acoperişul principal s-a prăbuşit şi multe persoane au fost blocate sub dărâmături", a declarat un alt oficial din cadrul administraţiei.

Aproximativ 3.800 de persoane au fost ucise de la începutul verii lui 2007 în toată ţara, într-un val de peste 400 de atentate şi atacuri - în principal sinucigaşe - comise de talibanii pakistanezi aliaţi cu Al-Qaida şi de grupările aliate.

Atentatul de vineri a fost comis în districtul Darra Adam Khel, unde se desfăşoară o operaţiune militară împotriva insurgenţilor extremişti. "Ne aşteptam la astfel de atacuri", a adăugat Umarzai.

Atacatorii sinucigaşi vizează în special clădiri oficiale şi ale forţelor de securitate, dar în ultimele luni, au atacat din ce în ce mai des civilii, inclusiv în locurile sfinte ale minorităţilor religioase din Pakistan, cum ar fi şiiţii şi sufiţii, consideraţi eretici de către talibani, sunniţi radicali.

La 3 septembrie, aproximativ 60 de persoane au fost ucise şi peste 200 rănite într-un atentat sinucigaş care a vizat o reuniune şiită la Quetta (sud-vest).

La 2 iulie, un dublu atentat sinucigaş a provocat moartea a 42 de persoane în mausoleul unui sfânt sufit plin cu pelerini în Lahore. La 7 octombrie, nouă persoane au murit într-un dublu atentat sinucigaş comis într-un mausoleu sufit la Karachi, în sudul ţării.

Talibanii, care au jurat credinţă Al-Qaida, au decretat în vara lui 2007 jihad Islamabadului pentru susţinerea "războiul împotriva terorismului" al Washingtonului.

Fieful lor, zonele tribale din nord-vest, de la frontiera cu Afganistanul, a devenit principalul sanctuar din lume al oficialilor şi combatanţilor Al-Qaida, dar şi o bază din spatele frontului pentru talibanii afgani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici