Peste 60% dintre francezi au o părere proastă despre preşedintele Sarkozy

Peste jumătate (64 la sută) dintre francezi au o părere proastă despre preşedintele Nicolas Sarkozy, aflat la conducerea ţării de aproape un an, ceea ce reprezintă un record de lipsă de popularitate pentru institutul BVA, relevă datele unui sondaj.

7 afișări
Imaginea articolului Peste 60% dintre francezi au o părere proastă despre preşedintele Sarkozy

Peste 60% dintre francezi au o părere proastă despre preşedintele Sarkozy

Acest procent de 64 la sută este "cel mai mare înregistrat vreodată" de către institutul BVA de la crearea barometrului Executivului în 1981, a precizat luni Jerome Sainte-Marie, director al institutului BVA.

Sarkozy a pierdut opt puncte de popularitate într-o lună, astfel încât doar 32 la sută dintre francezi au o părere bună despre preşedintele lor, potrivit datelor sondajului care va apărea joi în săptămânalul L'Express.

Procentul celor care au o părere proastă creşte cu nouă la sută, atingând 64 la sută, în timp ce patru procente nu se pronunţă.

Acest procentaj scăzut de 32 la sută al celor care au o părere bună despre preşedinte a mai fost întâlnit de la începutul sondajelor. El a fost atins de Jacques Chirac în noiembrie 1995, iar fostul preşedinte socialist Francois Mitterand a fost creditat cu 31 la sută în martie 1992.

Acest sondaj BVA a fost realizat în perioada 22-24 aprilie, înainte de apariţia televizată a preşedintelui Sarkozy pentru a trece în revistă un prim an de guvernare, pe fondul rezultatelor nefavorabile ale sondajelor.

Nicolas Sarkozy, ales pe 6 mai 2007 cu o majoritate de 53 la sută în competiţia cu socialista Segolene Royal, a recunoscut în timpul acestei apariţii televizate "greşeli" comise în repetate rânduri, promiţând că va accelera reformele.

Sainte-Marie a precizat că această "scădere generalizată" a popularităţii şefului de stat se înregistrează mai ales în rândurile simpatizanţilor dreptei şi pensionarilor, adăugând că două treimi din persoanele intervievate susţin mişcarea în curs a liceenilor.

Zeci de mii de tineri au protestat în repetate rânduri faţă de reducerea numărului de cadre didactice. Noi manifestări sunt prevăzute pentru ziua de marţi.

Recentele sondaje publicate cu ocazia aniversării primului tur al alegerilor prezidenţiale din 21 aprilie sunt destul de nefavorabile lui Sarkozy. Peste 70 la sută dintre francezi sunt nemulţumiţi de activitatea lui în timp ce 79 la sută sunt de părere că situaţia din ţară nu s-a îmbunătăţit.

Problema puterii de cumpărare şi expunerea vieţii private a preşedintelui au afectat în mod special imaginea lui Sarkozy şi au dus la scăderea popularităţii sale de la începutul anului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici