Peste 780.000 de oameni au murit în urma cutremurelor produse între 2001 şi 2010. Care a fost cel mai grav seism din ultimul deceniu

Mai mult de 780.000 de persoane au murit, în perioada 2001 - 2010, ca urmare a cutremurelor produse în întreaga lume, numărul reprezentând aproape 60 la sută din totalul victimelor provocate de catastrofele naturale, potrivit unui studiu publicat vineri de Lancet.

151 afișări
Imaginea articolului Peste 780.000 de oameni au murit în urma cutremurelor produse între 2001 şi 2010. Care a fost cel mai grav seism din ultimul deceniu

Peste 780.000 de oameni au murit în urma cutremurelor produse între 2001 şi 2010. Care a fost cel mai grav seism din ultimul deceniu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În afara victimelor, cutremurele au afectat direct alte două miliarde de persoane, în aceeaşi perioadă", potrivit studiului.

Cel mai grav dintre aceste cutremure a fost cel cu magnitudinea 7 din Haiti din 12 ianuarie 2010, soldat cu 316.000 de victime, urmat de seismul cu magnitudinea 9,1 care a provocat valul seismic din Oceanul Indian la 26 decembrie 2004 şi s-a soldat cu moartea a 227.000 de persoane.

Pe locul al treilea se află cutremurul cu magnitudinea 7,9 din provincia chineză Sichuan, produs la 12 mai 2008 şi soldat cu 87.500 de morţi.

Studiul publicat de The Lancet îşi propune să atragă atenţia responsabililor politici şi organismelor de intervenţie că seismele reprezintă o prioritate în ceea ce priveşte sănătatea publică şi să-i avertizeze pe medici în legătură cu problemele de sănătate cu care riscă să se confrunte în cazul unor astfel de dezastre.

"Cutremurele masive se pot solda cu un număr de victime cuprins între 1 la sută şi 8 la sută din populaţia din zona de risc", iar raportul poate ajunge la un deces la trei răniţi, potrivit studiului.

Mortalitatea provocată de cutremure este înregistrată în mai multe etape - în prima etapă, victimele ucise pe loc în urma prăbuşirii clădirilor, iar în cea de-a doua, care intervine după câteva ore, victimele al căror deces este provocat de hemoragiile intrene. Cea de-a treia etapă are loc în zilele şi săptămânile următoare, când sunt înregistrate decese în rândurile persoanelor cu răni mai uşoare, care suferă ulterior complicaţii şi infecţii.

În cazul supravieţuitorilor, principalele patologii înregistrate sunt legate de leziuni ale rinichilor, ficatului şi splinei, urmate de traumatisme la coloana vertebrală şi fracturi.

Copiii reprezintă cel mai vulnerabil grup şi reprezintă între 25 la sută şi 53 la sută dintre pacienţii internaţi în spital după un cutremur.

În afara operaţiunilor imediate de căutare şi salvare, echipele de intervenţie trebuie să facă faţă şi răspândirii bolilor contagioase în adăposturile aglomerate. Studiul atrage atenţia că, în pofida unei idei larg răspândite, prezenţa cadavrelor printre ruine nu prezintă un risc special.

Pe termen mai lung, cutremurele au un impact important şi asupra sănătăţii mintale, cu o creştere a numărului de cazuri de depresie în rândurile victimelor.

Ţinând cont de creşterea populaţiei mondiale şi extinderea zonelor urbane în regiuni cu risc seismic, ameninţarea cutremurelor va creşte în anii următori, avertizează autorii studiului, Susan Bartels de la Beth Israel Deaconess Medical Centre din Boston şi Michael van Rooyen de la Brigham and Women's Hospital, tot din Boston.

Numeroase megalopole sunt situate în zone cu activitate seismică intensă, printre acestea numărându-se Tokyo (32 de milioane de locuitori), Mexico (20 de milioane), Los Angeles (15 milioane) şi Istanbul (9 milioane).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici