Peste două milioane de japonezi au participat la un vast exerciţiu de Ziua prevenţiei dezastrelor - FOTO, VIDEO

În total, 2,35 de milioane de persoane au participat luni, în Japonia, la un vast exerciţiu de prevenţia dezastrelor, în cadrul Zilei consacrate catastrofelor naturale, în memoria marelui cutremur de la Kanto (est) de la 1 septembrie 1923, relatează AFP.

235 afișări
Imaginea articolului Peste două milioane de japonezi au participat la un vast exerciţiu de Ziua prevenţiei dezastrelor - FOTO, VIDEO

Peste două milioane de japonezi au participat la un vast exerciţiu de Ziua prevenţiei dezastrelor

Acest antrenament anual, la scară naţională, serveşte la pregătirea cetăţenilor, dar şi a serviciilor de salvare, administraţiilor, întreprinderilor şi altor comunităţi, în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de evacuare şi operaţiunilor de salvare în lupta împotriva incendiilor, surpărilor şi altor consecinţe ale unui cutremur.

Scenariul zilei a avut la bază un cutremur de magnitudinea 7,3 la Tokyo, dimineaţa, la prima oră.

"Ordon tuturor miniştrilor să facă tot ceea ce pot pentru a răspunde rapid şi adecvat acestei situaţii de urgenţă, acordând prioritate vieţii oamenilor", a declarat premierul Shinzo Abe, care participa la exerciţiu, alături de Guvern.

Data de 1 septembrie este consacrată de mai mulţi ani drept "Ziua prevenţiei catastrofelor", în memoria victimelor cutremurului de la Kanto, în care au murit peste 100.000 de persoane, în urmă cu 91 de ani.

Guvernul şi-a consolidat răspunsul în caz de catastrofă, de la cutremurul devastator din martie 2011, cu magnitudinea 9, în largul Japoniei, care a provocat un tsunami uriaş, aflat la originea distrugerii a patru dintre cele şase reactoare ale Centralei Nucleare Fukushima Daiichi.

Peste 18.000 de persoane au fost măturate de valul uriaş care s-a abătut asupra coastei la Pacific a insulei centrale a Japoniei.

Alunecări de teren recente, în care şi-au pierdut viaţa 70 de persoane, în oraşul Hiroshima (sud-vest), au subliniat, de asemenea, necesitatea pregătirii în cazul unei varietăţi de catastrofe şi nu doar în caz de cutremur.

Ministerul Industriei a lansat săptămâna trecută o campanie de sensibilizare a publicului, îndemnând oamenii să se pregătească individual, să-şi asigure provizii de produse de primă necesitate (apă, hrană, hârtie igienică), având în vedere că un cutremur poate avea loc oricând şi oriunde pe arhipelag.

Situată la joncţiunea a patru plăci tectonice, Japonia înregistrează anual peste 20% din cutremurele cele mai violente de pe planetă, urmate uneori de tsunami.

De asemenea, ţara este măturată de numeroase taifunuri, iar uneori de tornade, şi înregistrează alunecări de teren şi erupţii vulcanice, obligând la evacuarea unei părţi a populaţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici