Peste două treimi dintre francezi se declară dezamăgiţi de François Hollande

Peste două treimi dintre francezi (68 la sută) şi aproape jumătate (44 la sută) dintre alegătorii care l-au votat pe François Hollande în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din 2012 se declară dezamăgiţi de el, potrivit unui sondaj.

331 afișări
Imaginea articolului Peste două treimi dintre francezi se declară dezamăgiţi de François Hollande

François Hollande (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

La întrebarea "De la alegerea sa în mai 2012, aţi spune că François Hollande v-a dezamăgit?", 68 la sută dintre francezii intervievaţi au răspuns afirmativ, 31 la sută negativ, în timp ce 1 la sută nu s-au pronunţat, potrivit unui sondaj BVA publicat în Le Parisien.

Printre francezii de toate orientările care au votat cu François Hollande în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2012, 44 la sută se declară în prezent dezamăgiţi de şeful statului, în timp ce 55 la sută sunt mulţumiţi, iar 1 la sută nu se pronunţă.

În plus, majoritatea francezilor susţin că nu cred că preşedintele îşi va respecta angajamentul privind deficitul de 3 la sută, inversiunea curbei şomajului şi acela de a nu creşte impozitele pentru cei vulnerabili şi clasele medii. Aceasta nici în 2013, nici la sfârşitul cincinalului său.

Chiar simpatizanţii de stânga, care apreciază că preşedintele îşi va respecta obiectivele, nu cred că acest lucru se va întâmpla în 2013.

În ceea ce priveşte ritmul reformelor, 54 la sută dintre francezi apreciază că Executivul "nu va merge suficient de departe în domeniul reformelor", 21 la sută cred că le desfăşoară într-un ritm bun, 21 la sută că merge prea departe în domeniul reformelor şi 4 la sută nu se pronunţă.

Ca o consecinţă a acestui bilanţ, la mai puţin de un an de la alegerile prezidenţiale, majoritatea francezilor (51 la sută faţă de 45 la sută) cred că Nicolas Sarkozy s-ar fi descurcat mai bine decât François Hollande dacă ar fi fost reales.

Simpatizanţii stângii (89 la sută) şi mai ales cei ai Partidului Socialist (92 la sută) continuă totuşi să îl prefere pe Hollande predecesorului său.

Ancheta a fost realizată pe Internet între 28 februarie şi 1 martie pe un eşantion de 1.013 persoane reprezentative pentru populaţia franceză cu vârste peste 18 ani, având o marjă de eroare de 2,5 la sută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici