Peştii de apă dulce sunt în declin „catastrofal”. 80 de specii au dispărut

  • Un raport a avertizat despre un declin „catastrofal” al peştilor de apă dulce, aproape o treime fiind ameninţată de dispariţie.
  • Grupurile de conservare au declarat că 80 de specii au dispărut, 16 doar în ultimul an.
  • Milioane de oameni se bazează pe peştii de apă dulce pentru hrană şi ca sursă de venit prin pescuit şi comerţ.
  • Numărul lor a scăzut din cauza presiunilor, inclusiv a poluării, a pescuitului nedurabil şi a îndiguirii şi scurgerii râurilor.
1192 afișări
Imaginea articolului Peştii de apă dulce sunt în declin „catastrofal”. 80 de specii au dispărut

Peştii de apă dulce sunt în declin „catastrofal”. 80 de specii au dispărut

Raportul, ”The World's Forgotten Fishes”, este alcătuit din 16 grupuri de conservare, inclusiv WWF, London Zoological Society (ZSL), Global Wildlife Conservation şi The Nature Conservancy.

Raportul arată că populaţiile de peşti migratori au scăzut cu trei sferturi în ultimii 50 de ani. În aceeaşi perioadă de timp, populaţiile de specii mai mari, cunoscute sub numele de „megafish”, au scăzut cu 94%.

În apele Regatului Unit, sturionul şi burbotul au dispărut, somonul dispare şi anghila europeană rămâne în pericol critic.

Potrivit WWF, o mare parte din declin este cauzat de starea precară a râurilor, în mare parte ca urmare a poluării, a barajelor şi a apelor uzate. Echipa a cerut guvernului să restabilească sănătatea habitatelor de apă dulce, prin aplicarea corectă a legilor existente, consolidând protecţia în proiectul de lege privind mediul şi promovând un set puternic de obiective globale pentru recuperarea naturii.

Dave Tickner, de la WWF, a declarat că habitatele de apă dulce sunt unele dintre cele mai vibrante de pe pământ, dar, după cum arată acest raport, sunt în declin catastrofal în întreaga lume, potrivit BBC.

„Natura este în cădere liberă, iar Marea Britanie nu face excepţie: viaţa sălbatică se luptă să supravieţuiască, să nu mai vorbim de prosperă, în apele noastre poluate", a spus consilierul şef al organizaţiei pentru apă dulce. „Dacă vrem să luăm în serios promisiunile de mediu ale acestui guvern, acesta trebuie să îşi asume legătura, să ne cureţe râurile şi să ne readucă sănătatea habitatelor de apă dulce".

Carmen Revenga, de la The Nature Conservancy, a declarat că peştii de apă dulce sunt un grup divers şi unic de specii care sunt nu numai esenţiale pentru funcţionarea sănătoasă a râurilor, lacurilor şi zonelor umede, ci şi pentru milioane de oameni, în special cei săraci, care depind de ei pentru a-şi procura hrana şi a avea venituri. „Acum este mai urgent decât oricând că găsim voinţa politică colectivă şi o colaborare eficientă cu sectorul privat, guverne, ONG-uri şi comunităţi, pentru a implementa soluţii bazate pe natură care protejează speciile de apă dulce, asigurându-ne totodată nevoile umane”, a spus ea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici