Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe: Presiunea internaţională nu ne va afecta poziţia privind migraţia

În ciuda presiunii din partea comunităţii internaţionale, Ungaria îşi va menţine poziţia privind migraţia ilegală, a anunţat joi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, în cadrul unei întrevederi cu oficiali letoni la Riga, relatează site-ul agenţiei MTI.

390 afișări
Imaginea articolului Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe: Presiunea internaţională nu ne va afecta poziţia privind migraţia

Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe: Presiunea internaţională nu ne va afecta poziţia privind migraţia

Peter Szijjarto a avut întâlniri cu vicepremierul leton Arvils Aseradens, care este şi ministrul Economiei, precum şi cu Edgars Rinkevics, ministrul leton de Externe.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta a discutat şi cu membri ai Parlamentului Letoniei, care au semnat o declaraţie de susţinere pentru Ungaria, după ce Comisia Europeană a lansat procedura de infringement împotriva Cehiei, Ungariei şi Poloniei, pentru faptul că nu au acceptat refugiaţi în cadrul planului comun de relocare a acestora.

"Ungaria nu va permite accesul imigranţilor ilegali pe teritoriul său şi va proteja Europa prin apărarea graniţei sudice. Respingem poziţia Europei de Vest, conform căreia ţările care primesc imigranţii ilegali sunt singurele care demonstrează solidaritate", a declarat Szijjarto.

În urma discuţiilor de la Riga, Peter Szijjarto a transmis că Ungaria şi partenerii cu care a negociat susţin că protejarea graniţelor externe ale Uniunii Europene reprezintă un obiectiv important pentru Europa.

Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia au refuzat să primească imigranţi şi refugiaţi, în baza deciziei Uniunii Europene din 2015 privind cotele obligatorii. Planul de relocare vizează 160.000 de refugiaţi din Italia şi Grecia către alte ţări europene, în decurs de doi ani.

Preşedintele Ungariei, Viktor Orban, care a luat decizia de a ridica un gard la frontiere pentru a preveni pătrunderea imigranţilor, a declarat că nu este corect ca UE să "lovească" în partenerii din Europa Centrală.

Peter Szijjarto a anunţat că Rusia şi Letonia sunt împotriva implementării unui mecanism automat în UE pentru redistribuirea imigranţilor, dar statele membre au dreptul să primească în continuare fonduri de coeziune.

"Considerăm inacceptabil şi o formă de şantaj iniţiativa anumitor ţări europene care vor să reducă sau să taie în întregime fondurile UE la care avem dreptul, doar pentru că nu suntem de acord cu anumite subiecte. Fondurile europene nu reprezintă ajutor umanitar ... avem dreptul la ele, deoarece toate statele membre ale UE şi-au deschis pieţele către actorii economici şi companiile din Europa de Vest", a spus Szijjarto.

Ministrul ungar de Externe a mai anunţat că Letonia a decis să ridice un gard la graniţele cu Belarus şi cu Rusia, pentru a proteja graniţele externe ale UE şi ale zonei de liberă circulaţie Schengen.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici