Petro Poroşenko, dispus să le acorde autonomie temporară separatiştilor din estul Ucrainei

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko este pregătit să dezvăluie un plan riscant ce oferă separatiştilor din est un "statul special", într-o încercare de a pune capăt conflictului soldat cu peste 3.000 de morţi.

808 afișări
Imaginea articolului Petro Poroşenko, dispus să le acorde autonomie temporară separatiştilor din estul Ucrainei

Petro Poroşenko, dispus să le acorde autonomie temporară separatiştilor din estul Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Poroşenko se pregăteşte să trimită Parlamentului un proiect de lege despre care presa locală scrie că ar acorda statut temporar de autonomie "republicilor populare" proclamate de separatişti, relatează Moscow Times, în ediţia electronică.

El speră că legea va contracara criticile din partea preşedintelui rus Vladimir Putin. Dar Poroşenko riscă să provoace nemulţumirea prooccidentalilor dacă este perceput ca deschizând calea unui nou "conflict îngheţat" pe teritoriul ucrainean, similar celor din fostele republici sovietice precum R.Moldova şi Georgia.

Proiectul, al cărui conţinut a apărut luni în presa locală, va acorda statut de autonomie regiunilor separatiste pentru o perioadă de trei ani şi le va permite să îşi "consolideze şi aprofundeze" relaţiile cu regiunile ruseşti învecinate.

Comentatorii susţin că acest ultim punct riscă să afecteze politica declarată a Kievului de integrare europeană.

Proiectul le-ar permite, de asemenea, rebelilor să îşi înfiinţeze propria forţă de poliţie şi să îşi organizeze propriile alegeri locale în noiembrie.

Acesta ar oferi, de asemenea, posibilitatea de a nu fi urmăriţi "participanţilor la evenimentele" din est - o aparentă ofertă de amnistiere a combatanţilor separatişti. Dar Poroşenko a negat, luni, că va fi o amnistie pentru cei vinovaţi de infracţiuni grave.

În comentarii apărute pe site-ul preşedinţiei, Poroşenko se referă la ceea ce descrie drept un "program pentru înrădăcinarea păcii", adăugând: "În această perioadă (de trei ani) vom putea implementa o descentralizare profundă care va necesita amendarea Constituţiei".

Liderii separatişti nu au reacţionat oficial, însă unul dintre ei, Andrei Purghin, a declarat pentru RIA Novosti că acest proiect de lege "va fi probabil un punct de discuţie pentru viitoarele negocieri, dar nu mai mult decât atât".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici