Phenianul vrea să dezactiveze doar trei dintre instalaţiile sale nucleare

Coreea de Nord vrea să declare comunităţii internaţionale şi să dezactiveze doar trei instalaţii nucleare, situate în incinta complexului de la Yongbyon şi cunoscute de către AIEA, a relatat, sâmbătă, cotidianul nipon Tokyo Shimbun, citat de AFP.

1 afișare
Imaginea articolului Phenianul vrea să dezactiveze doar trei dintre instalaţiile sale nucleare

Phenianul vrea să dezactiveze doar trei dintre instalaţiile sale nucleare

Potrivit publicaţiei citate, regimul de la Phenian şi-a manifestat intenţia în acest sens în cursul unei reuniuni multipartite în dosarul nuclear nord-coreean, desfăşurată la 16 august, la Shenyang, în China.

Coreea de Nord a demarat procesul de denuclearizare în cadrul unui acord internaţional semnat la 13 februarie, la Beijing, care prevedea în schimb un important ajutor energetic acordat Phenianului.

Phenianul a închis la jumătatea lunii iulie principala sa instalaţie nucleară de la Yongbyon şi urmează să facă publice şi să dezactiveze toate programele sale în acest domeniu.

Potrivit cotidianului Tokyo Shimbun, Coreea de Nord nu intenţionează în realitate să declare decât trei instalaţii: o uzină de producţie de combustibil, o uzină de retratare şi un reactor experimental de cinci megawaţi. Toate aceste trei instalaţii sunt situate în complexul de la Yongbyon iar dezafectarea lor a fost deja constatată de către Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA), potrivit unui raport publicat la 18 august.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici