Piraţii somalezi vor primi de la SUA milioane de dolari pentru nava Faina

Piraţii somalezi care au capturat o navă ucraineană plină cu tancuri şi muniţie lângă coastele Somaliei ar putea primi o răscumpărare de milioane de dolari în câteva zile, au declarat oficiali americani de rang înalt, citaţi de CNN.

27 afișări
Imaginea articolului Piraţii somalezi vor primi de la SUA milioane de dolari pentru nava Faina

Piraţii somalezi vor primi de la SUA milioane de dolari în schimbul navei Faina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Piraţii somalezi care au capturat nava Faina, operată de ucraineni şi aflată sub pavilionul statului Belize, păzeau vineri puntea vasului comercial. Aceştia au reţinut nava şi echipajul său de 20 de persoane în Golful Aden din 25 septembrie. Oficiali din cadrul armatei spun că plata în numerar va fi adusă direct pe navă, din cauza inexistenţei sistemului bancar electronic în Somalia.

Oficialii nu doresc să dezvăluie la ce sumă se ridică răscumpărarea sau cine o plăteşte, pentru că ar depinde de persoanele implicate sau de companii să facă acest anunţ. Ceea ce se ştie este că piraţii au cerut iniţial o răscumpărare de 35 de milioane de dolari (25 de milioane de euro), dar şi-au micşorat pretenţiile la 20 de milioane de dolari (14 milioane de euro), a declarat Andrew Mwangura, de la Asociaţia marinarilor din Kenya.

Nava este plină de tancuri din perioada sovietică, obuze de artilerie, lansatoare de grenade şi arme de dimensiuni mici. Vasul comercial se îndrepta spre Kenya, al cărei Guven cumpărase armele de la Ucraina, potrivit ministrului ucrainean al Apărării, Iuri Ehanurov.

Căpitanul a murit în urma unui infarct, la câteva zile după deturnarea navei de către piraţi. Corpul său rămâne pe navă, păstrat într-un refrigerator gigantic pentru a încetini descompunerea, au afirmat oficialii.

Pentagonul a fost foarte interesat de această captură, temându-se că marea cantitate de muniţie de la bord ar putea fi luată şi folosită de grupurile de piraţi de pe ţărmul somalez. Pirateria de pe coasta de est a Africii a provocat o tot mai mare îngrijorare la nivel internaţional, unele nave, inclusiv petrolierul saudit Sirius Star, fiind capturate în ultimele săptămâni.

Citeşte şi

Piraţii somalezi susţin că negocierile "progresează" în cazul navei ucrainene capturate

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici