Plângere împotriva lui George W. Bush în cazul interceptărilor secrete

O plângere împotriva Agenţiei pentru Securitate Naţională (NSA), a preşedintelui american George W. Bush şi a vicepreşedintelui Dick Cheney a fost depusă la Curtea federală din California "pentru suspendarea" interceptării convorbirilor mai multor cetăţeni americani.

15 afișări
Imaginea articolului Plângere împotriva lui George W. Bush în cazul interceptărilor secrete

Plângere împotriva lui George W. Bush în cazul interceptărilor secrete (Imagine: Mediafax/AFP)

Organizaţia neguvernamentală pentru apărarea drepturilor cetăţenilor pe Internet, Electronic Frontier Foundation (EFF), a anunţat joi că a depus această plângere în numele a cinci cetăţeni americani, clienţi ai unuia dintre principalii operatori din Statele Unite care a participat la programul interceptărilor secrete autorizate de George Bush în urma atacurilor de la 11 septembrie 2001.

Este vorba, despre "încetarea supravegherii ilegale, neconstituţionale şi continue a convorbirilor şi a înregistrării acestora", explică EFF într-un comunicat.

De la dezvăluira acestor operaţiuni, în 2005, ascultările telefonice şi interceptările electronice fac obiectul unei dezbateri puternice. Serviciile de informaţii puteau spiona fără mandat din partea unui judecător conversaţiile telefonice şi electronice între Statele Unite şi străinătate, şi implicit cetăţeni americani.

O lege promulgată la 10 iulie de Bush legalizează procedura, autorizând o amânare a solicitării unui mandat de la o săptămână la un an de la demararea ascultării. Americanii pot fi astfel urmăriţi în permanenţă dacă au legături cu persoane din străinătate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici