Planul B: UE pregăteşte un plan de sprijin de până la 20 de miliarde de euro pentru Ucraina

Planul B. UE pregăteşte un plan de sprijin în valoare de până la 20 de miliarde de euro pentru Ucraina, folosind o structură a datoriei care să evite obiecţiile lui Viktor Orbán.

951 afișări
Imaginea articolului Planul B: UE pregăteşte un plan de sprijin de până la 20 de miliarde de euro pentru Ucraina

Planul B: UE pregăteşte un plan de sprijin de până la 20 de miliarde de euro pentru Ucraina

UE pregăteşte un plan de sprijin în valoare de până la 20 de miliarde de euro pentru Ucraina, folosind o structură a datoriei care să evite obiecţiile lui Viktor Orbán, preşedintele Ungariei, cu privire la finanţarea acestei ţări devastate de război, scrie FT, citat de ZF.

După ce, la începutul acestei luni, liderii UE nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la un pachet propus de 50 de miliarde de euro pe patru ani pentru Ucraina, oficialii au căutat alternative care să salveze Kievul de o criză bugetară iminentă, în cazul în care nu se pot rezolva divergenţele din cadrul blocului comunitar.

Oficialii implicaţi în discuţii au declarat că un model finanţat prin îndatorare a câştigat teren ca fiind cel mai practic mod de a oferi sprijin în cazul în care Orbán refuză să renunţe la veto-ul său la summitul planificat pentru 1 februarie.

Această schemă ar implica ca statele membre participante să emită garanţii la bugetul UE, permiţând Comisiei Europene să împrumute până la 20 de miliarde de euro de pe pieţele de capital pentru Kiev anul viitor, au declarat persoane informate despre discuţii. Termenii exacţi sunt încă în curs de discuţie, iar suma finală va fi stabilită în funcţie de nevoile Ucrainei, au adăugat aceştia.

Aranjamentul este similar cu structura utilizată în 2020, când Comisia a oferit până la 100 de miliarde de euro sub formă de finanţare ieftină ţărilor UE pentru programe de sprijinire a muncii pe termen scurt în timpul pandemiei Covid.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici