BREAKING NEWS  Planul secret al Rusiei pentru destabilizarea Moldovei, dezvăluit într-un document

  • Rusia are un plan de destabilizare a Republicii Moldova, conform unui document atribuit Serviciului Federal de Securitate.
  • Obiectivele planului includ crearea de grupuri de influenţă pro-ruse în elitele politice şi economice ale Republicii Moldova.
  • Aliaţii vestici au avertizat cu privire la eforturile Rusiei de a destabiliza guvernul moldovean
1789 afișări
Imaginea articolului Planul secret al Rusiei pentru destabilizarea Moldovei, dezvăluit într-un document

Ilan Shor, Facebook

Un document atribuit Serviciului Federal de Securitate al Rusiei arată că Moscova are un plan de destabilizare a Republicii Moldova şi de subminare a eforturilor sale de a se apropia de statele membre UE şi NATO.

Printre obiectivele planului se numără forţarea Moldovei de a fi dependentă de importurile de gaze ruseşti, prin amplificarea conflictelor sociale şi blocarea eforturilor sale de a câştiga influenţă în regiunea secesionistă pro-rusă a Transnistriei.

Documentul include şi obiective pe termen mediu şi lung, cum ar fi ascensiunea de grupuri de influenţă pro-ruse stabile în elitele politice şi economice din Republica Moldova şi formarea unei atitudini negative faţă de NATO.

Statele Unite şi Ucraina au avertizat în mod repetat cu privire la eforturile Rusiei de a destabiliza guvernul moldovean, iar Regatul Unit a anunţat acordarea de sprijin financiar pentru a ajuta Republica Moldova să facă faţă preţurilor ridicate la energia gazelor, transmite CNN

Partidul pro-rus ŞOR a organizat proteste săptămânale în Chişinău, adunând câteva mii de oameni nemulţumiţi de preţurile ridicate la energie. 

Liderul partidului pro-rus, Ilan Şor, este un om de afaceri acuzat că are legături cu Rusia şi pentru furtul a miliarde de dolari din băncile moldoveneşti în 2014, fiind sancţionat de Departamentul Trezoreriei SUA în octombrie 2022, scrie CNN. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici