Planurile CE cu privire la Republica Moldova. Comisia şi-a clarificat poziţia privind aplicarea acordului de liber-schimb în Transnistria

Comisia Europeană şi-a prezentat planurile cu privire la Republica Moldova, în urma unor comentarii ale ambasadorului rus la UE Vladimir Cijov, care a ironizat luni capacitatea UE în privinţa regiunii moldovene separatiste Transnistria care întreţine legături strânse cu Moscova, relatează Euractiv.

882 afișări
Imaginea articolului Planurile CE cu privire la Republica Moldova. Comisia şi-a clarificat poziţia privind aplicarea acordului de liber-schimb în Transnistria

Planurile CE cu privire la Republica Moldova. Comisia şi-a clarificat poziţia privind aplicarea acordului de liber-schimb în Transnistria (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Potrivit site-ului Euractiv, Cijov, invitat să comenteze cu privire la unele ameninţări formulate de oficiali ruşi la adresa Republicii Moldova cu privire la Transnistria, a pus la îndoială capacitatea UE de a prezenta o soluţie pentru regiunea separatistă - afectată de un conflict îngheţat şi a cărei independenţă nu este recunoscută de ONU -, în cadrul Acordului de Liber-Schimb UE-Republica Moldova.

"Nimeni nu pune la îndoială integritatea teritorială a (Republicii) Moldova, însă în această ţară funcţionează practic două economii. Cum se va încadra acest lucru în Acordul de Liber-Schimb (Deep and Comprehensive Free Trade Agreement, DCFTA)? Am discutat cu reprezentanţi moldoveni, care au recunoscut că problema este legitimă, dar care au spus «suntem siguri că UE se va gândi la ceva». Nu am nimic alceva de adăugat!", a răspuns el.

Această problemă pare să îi îngrijoreze mai puţin pe oficialii UE.

"Desigur că ne-am gândit la tot, indiferent ce spun cei care nu au nimic a face cu aceste acorduri", a declarat Peter Stano, un purtător de cuvânt al comisarului european pentru Extindere şi Politica de Vecinătate Stefan Füle.

Într-un e-mail trimis Euractiv, Biroul comisarului îşi detaliză planurile. "DCFTA se va aplica teritoriului Republicii Moldova între frontierele sale internaţionale recunoscute", afirmă Comisia, dar va rămâne la decizia autorităţilor de la Tiraspol să aplice prevederile acordului şi să "implementeze toate condiţiile necesare". Biroul comisarului adaugă că "încurajează" Transnistria să se adapteze în acest sens.

DCFTA este parte integrantă a acordului parafat în noiembrie la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, alături de Acordul de Asociere (AA), care vizează să aducă ţări est-europene vecine mai aproape de UE.

Şefi de stat şi de guverne au anunţat în decembrie că intenţionează să semneze acorduri cu Georgia şi Republica Moldova în august 2014, pentru a evita un alt fiasco ca cel cu Ucraina, care a renunţat la parafarea acordului pregătit timp de trei ani pentru a se reorienta spre Rusia.

Unii experţi consideră că economiile Chişinăului şi Tiraspolului sunt atât de interconectate între ele şi legate de pieţele UE, încât ameninţările şi "îndoielile" Moscovvei cu privire la aplicarea DCFTA sunt puţin relevante, în opinia lor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici