Pledoarie la ONU pentru retragerea frunzei de coca de pe lista substanţelor interzise

Preşedintele Boliviei, Evo Morales, a anunţat luni că va pleda personal la Viena, săptămâna aceasta, în faţa Comisiei pentru stupefiante a ONU, pentru retragerea frunzei de coca de pe lista substanţelor interzise, unde figurează din 1961.

624 afișări
Imaginea articolului Pledoarie la ONU pentru retragerea frunzei de coca de pe lista substanţelor interzise

Preşedintele Boliviei, Evo Morales (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Noi sperăm să contăm pe sprijinul (altor ţări) pentru a retrage frunza de coca de pe lista de produse stupefiante", a declarat Morales, în faţa presei, la La Paz, cu o zi înainte de plecarea sa la Viena, unde are loc, în perioada 11-12 martie, cea de-a 52-a sesiune ministerială a Comisiei pentru Stupefiante.

"Este datoria mea de preşedinte, de conducător al acestui sector (al cultivatorilor de coca, al căror lider sindical rămâne Morales, n.r.) de a-mi asuma această apărare", a declarat şeful statului.

Morales, devenit în 2005 primul preşedinte bolivian de origine indiană, se opune stigmatizării frunzei de coca, din care se produce cocaina, dar care este de asemenea o plantă "sacră" în Bolivia, pentru cultura şi consumul tradiţional sau terapeutic (infuzie, mestecare).

Şeful statului şi-a mai reafirmat opoziţia faţă de eliminarea mestecării frunzelor de coca, solicitată de Organul Internaţional de Control al Stupefiantelor (OICS). "Ei se înşeală. Este imposibil să opreşti folosirea tradiţională a frunzelor de coca", a afirmat el.

Bolivia, cu peste 28.000 de hectare de cultură de coca, este al treilea producător mondial, după Columbia şi Peru.

Ţara are o cultură în expansiune, care a adus Boliviei condamnarea Statelor Unite, a căror agenţie de luptă antidrog DEA a fost expulzată din Bolivia în septembrie, de către Morales.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici