Poetul din Myanmar devenit lider rebel vrea să creeze un nou teritoriu în interiorul ţării

Poetul devenit lider de miliţie, Maung Saungkha, una dintre cele mai proeminente figuri care luptă pentru democraţie în Myanmar, spune că grupul său armat intenţionează să înceapă crearea unui nou teritoriu în interiorul ţării pentru a lupta eficient cu junta militară.

1099 afișări
Imaginea articolului Poetul din Myanmar devenit lider rebel vrea să creeze un nou teritoriu în interiorul ţării

Sursa foto: Facebook / Maung Saungkha

Maung Saungkha susţine că mişcarea de a forma un nou teritoriu este un obiectiv strategic cheie pentru Armata Populară de Eliberare din Bamar (BPLA), o miliţie formată în urma loviturii de stat din februarie 2021 a juntei. Cei mai mulţi membri ai BPLA sunt bamari budişti, grupul etnic care reprezintă două treimi din populaţie şi domină Myanmarul central, unde au sediul instituţiilor guvernamentale.

„Pentru o armată formată din oameni Bamar, este o parte importantă a viziunii noastre să avem sediul într-o regiune Bamar şi să fim activi acolo”, a declarat comandantul în vârstă de 30 de ani, din tabăra sa din junglă de lângă graniţa cu Thailanda.

Maung Saungkha susţine că BPLA vrea să colaboreze cu Forţele de Apărare a Poporului (PDF), aripa armată a Guvernului de Unitate Naţională formată din rămăşiţele administraţiei lui Aung Sang Suu Kyi care încearcă să înlocuiască junta. PDF-ul este format din sute de miliţii, dintre care multe sunt în mare parte Bamar.

Institutul pentru Strategie şi Politică din Myanmar estimează că BPLA are aproximativ 1.000 de membri, o cifră care ar face din aceasta una dintre cele mai mari miliţii ale ţării.

Creşterea BPLA se datorează mult aptitudinilor lui Maung Saungkha de a construi punţi cu alte grupuri armate, potrivit unui aliat cheie şi a doi analişti. De asemenea, aceştia subliniază modul în care noi miliţii s-au înrădăcinat în peisajul politic al Myanmarului, chiar dacă sunt departe de a răsturna junta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici