Poliţia chineză a deschis focul asupra câtorva sute de manifestanţi tibetani

Forţele de ordine chineze au dechis luni focul asupra câtorva sute de protestatari tibetani care au manifestat în faţa unui birou guvernamental local în semn de susţinere faţă de revenirea lui Dalai Lama în Tibet, relatează The Times în ediţia electronică.

14 afișări
Imaginea articolului Poliţia chineză a deschis focul asupra câtorva sute de manifestanţi tibetani

Poliţia chineză a deschis focul asupra câtorva sute de manifestanţi tibetani (Imagine: Mediafa Foto)

Locuitorii oraşului Luhuo au declarat că un călugăr şi un fermier au fost ucişi iar alte aproximativ 12 persoane au fost rănite în violenţele de luni. Agenţia oficială chineză Xinhua a anunţat însă că un poliţist a fost ucis în ciocnirile cu o "mulţime clandestină" în oraşul Luhuo.

Manifestaţia a început în jurul orelor 16.00 (10.00, ora României) când aproximativ 200 de călugăriţe de la mănăstirea Woge şi un număr similar de călugări de la mănăstirea Jueri au mărşăluit spre biroul guvernamental din Luhuo. Câteva sute de fermieri şi nomazi li s-au alăturat pe drum, potrivit martorilor.

Protestatarii s-au apropiat de reprezentanţa guvernamentală, scandând "Trăiască Dalai Lama" şi "Tibetul aparţine tibetanilor". Poliţiştii chinezi au cerut manifestanţilor să renunţe la protest şi să se retragă. Mai multe focuri de armă s-au auzit ulterior iar martorii susţin că două persoane ar fi murit, un fermier şi un călugăr.

Între timp, autorităţile chineze au dat publicităţii o a opta listă de suspecţi daţi în urmărire generală după ce ar fi participat la violenţele care au izbucnit în capitala tibetană Lhasa la 10 martie. Noua listă, emisă de Biroul de securitate Publică a Regiunii Autonome Tibetane, ridică la 53 numărul celor căutaţi de autorităţile chineze.

Cel puţin 245 de tibetani au fost reţinuţi luni în Nepal după ce poliţia a intervenit violent pentru dispersarea a 500 de manifestanţi care protestau în apropierea biroului ONU din Kathamandu. Nepalul susţine poziţia Beijingului potrivit căreia Tibetul şi Taiwanul sunt părţi indivizibile ale Chinei.

Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama, aflat în exil, a declarat luni că numărul victimelor înregistrate în violenţele din ultimele două săptămâni a crescut la 130.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici